Współpraca

niedziela, 22 listopada 2015

Kotleciki jaglano-szpinakowe


Bez chemii, zdrowe naturalne kotleciki jaglano-szpinakowe. Z kaszą jaglaną, ekologicznym czosnkiem i kurkumą -  zarówno te  jak i inne cuda znajdziecie w sklepiku firmy Ecoblik. 
Ślicznie zapakowane, mają piękny kolor, a zapach kurkumy i czosnku jest tak intensywny, że kubki smakowe wariują.
Proste kotleciki na bazie zdrowych, ekologicznych produktów nasycą na dość długo. Idealne na obiad podawane z ulubioną surówką. Nigdy nie byłam fanem kasz, a tym bardziej jaglanej; zaskoczyła mnie pozytywnie próbując już gotową potrawę. 

Składniki: na około 17 kotlecików
1,5 szkl.  kaszy jaglanej Ecoblik
1 opakowanie świeżego szpinaku
1 marchew
pół selera
pół  pora
1 duża cebula
2 jajka
pieprz, sól
 czosnek mielony ekologiczny Ecoblik
kurkuma mielona ekologiczna Ecoblik
opcjonalnie:
olej rzepakowy
bułka tarta
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną ugotować w 1l  osolonej wody- gotować do wchłonięcia. Odstawić do przestudzenia.
Szpinak opłukać, osuszyć. Cebulę podsmażyć na złoty kolor, dodać  szpinak, pokrojoną w paski marchew i seler, podsmażyć do miękkości przyprawić ekologicznym czosnkiem, solą. Warzywa przestudzić.

Kaszę jaglaną, warzywa umieścić w misce, dodać jajka, doprawić do smaku solą, pieprzem, dodać odrobinę kurkumy. Wszystko dokładnie wymieszać. Formować kotleciki, obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoto. 
Podawać jeszcze ciepłe. 




1 komentarz: