sobota, 28 lutego 2015

Sernik z rosą

Sernik z rosą, sernik pływający - wiele nazw jedno ciasto.
Delikatne, aksamitne, rozpływające się w ustach. W sam raz do niedzielnej kawy.Zbliżają się święta Wielkiej Nocy- czas pomyśleć nad ciastami, w ubiegłych latach było to ciasto numer jeden na każde święta w moim domu.  Z czystego serca je polecam, szybkie w wykonaniu, nie trzeba dużo składników. ;)



Składniki :

Masa serowa :

1 kg sera homogenizowanego w wiaderku
1/2 szkl oleju
1 szkl cukru
3 szkl. mleka
2 budynie waniliowe
2 całe jaja
4 żółtka

Kruche ciasto :
2 szkl. mąki
1  łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szkl cukru
1 łyżka smalcu
100g margaryny
1 całe jajko
2 żółtka

Białko :
Pozostałe białka
1/2 szkl. cukru

Przygotowanie :

Składniki na kruche ciasto zagnieść na jednolitą masę. Wyłożyć ciasto na blachę wyklejając również jej brzegi.
Wszystkie składniki na masę serową zmiksować w jednym garnku, masa musi sie połączyć i powinna być rzadka jak polewa.  Powstałą masę serową wylać na ciasto .
Piec w piekarniku około 50 minut w temp 200 stopni.

Gdy brzegi ciasta sie zrumienią wyłożyć ubite białka z cukrem.
Piec jeszcze około 10 minut - do zrumienienia białka.

Ciasto podawać schłodzone.




8 komentarzy:

  1. witam . proszę powiedzieć mi jakiej firmy jest ten serek homo w wiaderku ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam,
    Ja najczęsciej używam tego z biedronki, w niebieskim opakowaniu bodajże firmy "Vitello" :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam, a na jaką wielkość blachy są powyższe składniki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Blaszka uniwersalna 39,5 x 23,5 cm. :)

      Usuń
  4. Własnie mam ochote go upiec :)
    zapraszam do mnie:)
    https://dorisitablog.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Czemu ta masa po 50 min jest dalej plynna ? Hmm

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może temperatura za niska - zależy od piekarnika.
      Zanim wylejemy białka na masę serową ona jest jeszcze płynna dlatego ze masa dojdzie z wylanymi na niej białkami.

      Usuń
  6. Ja robię ze zwykłego twarogu i jest przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń