Sernik z rosą, sernik pływający - wiele nazw jedno ciasto.
Delikatne, aksamitne, rozpływające się w ustach. W sam raz do niedzielnej kawy.Zbliżają się święta Wielkiej Nocy- czas pomyśleć nad ciastami, w ubiegłych latach było to ciasto numer jeden na każde święta w moim domu. Z czystego serca je polecam, szybkie w wykonaniu, nie trzeba dużo składników. ;)
Składniki :
Masa serowa :
1 kg sera homogenizowanego w wiaderku
1/2 szkl oleju
1 szkl cukru
3 szkl. mleka
2 budynie waniliowe
2 całe jaja
4 żółtka
Kruche ciasto :
2 szkl. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szkl cukru
1 łyżka smalcu
100g margaryny
1 całe jajko
2 żółtka
Białko :
Pozostałe białka
1/2 szkl. cukru
Przygotowanie :
Składniki na kruche ciasto zagnieść na jednolitą masę. Wyłożyć ciasto na blachę wyklejając również jej brzegi.
Wszystkie składniki na masę serową zmiksować w jednym garnku, masa musi sie połączyć i powinna być rzadka jak polewa. Powstałą masę serową wylać na ciasto .
Piec w piekarniku około 50 minut w temp 200 stopni.
Gdy brzegi ciasta sie zrumienią wyłożyć ubite białka z cukrem.
Piec jeszcze około 10 minut - do zrumienienia białka.
Ciasto podawać schłodzone.
Delikatne, aksamitne, rozpływające się w ustach. W sam raz do niedzielnej kawy.Zbliżają się święta Wielkiej Nocy- czas pomyśleć nad ciastami, w ubiegłych latach było to ciasto numer jeden na każde święta w moim domu. Z czystego serca je polecam, szybkie w wykonaniu, nie trzeba dużo składników. ;)
Składniki :
Masa serowa :
1 kg sera homogenizowanego w wiaderku
1/2 szkl oleju
1 szkl cukru
3 szkl. mleka
2 budynie waniliowe
2 całe jaja
4 żółtka
Kruche ciasto :
2 szkl. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szkl cukru
1 łyżka smalcu
100g margaryny
1 całe jajko
2 żółtka
Białko :
Pozostałe białka
1/2 szkl. cukru
Przygotowanie :
Składniki na kruche ciasto zagnieść na jednolitą masę. Wyłożyć ciasto na blachę wyklejając również jej brzegi.
Wszystkie składniki na masę serową zmiksować w jednym garnku, masa musi sie połączyć i powinna być rzadka jak polewa. Powstałą masę serową wylać na ciasto .
Piec w piekarniku około 50 minut w temp 200 stopni.
Gdy brzegi ciasta sie zrumienią wyłożyć ubite białka z cukrem.
Piec jeszcze około 10 minut - do zrumienienia białka.
Ciasto podawać schłodzone.
witam . proszę powiedzieć mi jakiej firmy jest ten serek homo w wiaderku ?
OdpowiedzUsuńWitam,
OdpowiedzUsuńJa najczęsciej używam tego z biedronki, w niebieskim opakowaniu bodajże firmy "Vitello" :)
Pozdrawiam
Witam, a na jaką wielkość blachy są powyższe składniki?
OdpowiedzUsuńBlaszka uniwersalna 39,5 x 23,5 cm. :)
UsuńWłasnie mam ochote go upiec :)
OdpowiedzUsuńzapraszam do mnie:)
https://dorisitablog.wordpress.com/
Czemu ta masa po 50 min jest dalej plynna ? Hmm
OdpowiedzUsuńMoże temperatura za niska - zależy od piekarnika.
UsuńZanim wylejemy białka na masę serową ona jest jeszcze płynna dlatego ze masa dojdzie z wylanymi na niej białkami.
Ja robię ze zwykłego twarogu i jest przepyszny :)
OdpowiedzUsuńSernik, który rozpieszcza kubki smakowe :)
OdpowiedzUsuń