Kochani, juz od dziś możecie śledzić Garnkowe fanaberie na facebooku ( klik )
Całkiem inny smak gdy pieczemy karkówkę w porcjach, a jeszcze smaczniejsza gdy pieczona jest w całości.
Bardziej soczysta, krucha, delikatna..
Idealnie współgra z sosem pieczeniowym - w końcu taki sos najlepszy, niby uniwersalny, a bardzo smakowity.
Najlepszym dodatkiem są jednak kluski śląskie (przepis)
Składniki :
opcjonalnie : sól, pieprz,
majeranek
papryka czerwona słodka
czosnek 6-7 ząbków
mała cebula
olej
1kg całej karkówki
garść suszonych grzybów
2 łyżki mąki
Przygotowanie :
Karkówkę natrzeć olejem, przyprawami, pokrojonym czosnkiem i cebulą - odstawić na 3 godziny do lodówki, szczelnie zamkniętą.
Z karkówki usunąć czosnek i cebulę, włożyć na rozgrzany tłuszcz i upiec do zrumienienia skórki.
Po upieczeniu, podlewać od czasu do czasu wodą i dusić pod przykryciem
Do duszonej karkówki dodać garść grzybów. Dusić około godziny.
Karkówkę wyjąć na osobny talerz, pokroić w plastry.
Z wody i mąki, sporządzić zawiesinę, Zagęścić nią sos, doprawić do smaku.
Całkiem inny smak gdy pieczemy karkówkę w porcjach, a jeszcze smaczniejsza gdy pieczona jest w całości.
Bardziej soczysta, krucha, delikatna..
Idealnie współgra z sosem pieczeniowym - w końcu taki sos najlepszy, niby uniwersalny, a bardzo smakowity.
Najlepszym dodatkiem są jednak kluski śląskie (przepis)
Składniki :
opcjonalnie : sól, pieprz,
majeranek
papryka czerwona słodka
czosnek 6-7 ząbków
mała cebula
olej
1kg całej karkówki
garść suszonych grzybów
2 łyżki mąki
Przygotowanie :
Karkówkę natrzeć olejem, przyprawami, pokrojonym czosnkiem i cebulą - odstawić na 3 godziny do lodówki, szczelnie zamkniętą.
Z karkówki usunąć czosnek i cebulę, włożyć na rozgrzany tłuszcz i upiec do zrumienienia skórki.
Po upieczeniu, podlewać od czasu do czasu wodą i dusić pod przykryciem
Do duszonej karkówki dodać garść grzybów. Dusić około godziny.
Karkówkę wyjąć na osobny talerz, pokroić w plastry.
Z wody i mąki, sporządzić zawiesinę, Zagęścić nią sos, doprawić do smaku.
Bardzo apetyczne jedzonko:)
OdpowiedzUsuńBardzo dziekuje ;)
Usuńjakie zgrabniutkie kluseczki:) ja zawsze tez dodaje suszone grzyby do sosu swietnie podkrecaja smak :) apetycznie u ciebie mniam:)
OdpowiedzUsuńDziekuje za miłe słowa ! :)
Usuńwygląda smacznie, ale mam pytania:
OdpowiedzUsuń1- co zrobić z czosnkiem i cebulą? Wyrzucić czy przesmażyc i do sosu dodać?
2 - po podsmażeniu mięsa można dalej to upiec w piekarniku?
Witaj,
Usuń1. czosnek z cebulą wyrzucamy, jeśli podsmażymy zrobi sie gorzki
2. Można upiec w piekarniku, ale najlepiej zrobić to w rękawie kuchennym, ponieważ nie będzie wtedy sucha.
Najlepiej ją dusić tak jak w przepisie wtedy będzie mokra i soczysta.
Pozdrawiam ! ;)
XD
OdpowiedzUsuńPolecacie zrobić ją w domu.? Bo nwm czy się opłaca. Szukam przepisu na kartkówkę na jutrzejszy obiad i nie wiem który przepis wybrać. Doradźcie
Usuń