sobota, 31 stycznia 2015

Karkówka w sosie pieczeniowym

Kochani, juz od dziś możecie śledzić Garnkowe fanaberie na facebooku ( klik )

Całkiem inny smak gdy pieczemy karkówkę w porcjach, a jeszcze smaczniejsza gdy pieczona jest w całości.
Bardziej soczysta, krucha, delikatna..
Idealnie współgra z sosem pieczeniowym - w końcu taki sos najlepszy, niby uniwersalny, a bardzo smakowity.
Najlepszym dodatkiem są jednak kluski śląskie (przepis)


Składniki :
 opcjonalnie : sól, pieprz,
majeranek
papryka czerwona słodka
czosnek 6-7 ząbków
mała cebula
olej

1kg całej karkówki
garść suszonych grzybów
2 łyżki mąki

Przygotowanie :
 Karkówkę natrzeć olejem, przyprawami, pokrojonym czosnkiem i cebulą - odstawić na 3 godziny do lodówki, szczelnie zamkniętą.

Z karkówki usunąć czosnek i cebulę, włożyć na rozgrzany tłuszcz i upiec do zrumienienia skórki.
Po upieczeniu, podlewać  od czasu do czasu wodą  i dusić pod przykryciem
Do duszonej karkówki dodać garść grzybów. Dusić około  godziny.
Karkówkę wyjąć na osobny talerz, pokroić w plastry.

Z wody i mąki, sporządzić zawiesinę, Zagęścić nią sos, doprawić do smaku.

6 komentarzy:

  1. Bardzo apetyczne jedzonko:)

    OdpowiedzUsuń
  2. jakie zgrabniutkie kluseczki:) ja zawsze tez dodaje suszone grzyby do sosu swietnie podkrecaja smak :) apetycznie u ciebie mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda smacznie, ale mam pytania:
    1- co zrobić z czosnkiem i cebulą? Wyrzucić czy przesmażyc i do sosu dodać?
    2 - po podsmażeniu mięsa można dalej to upiec w piekarniku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj,
      1. czosnek z cebulą wyrzucamy, jeśli podsmażymy zrobi sie gorzki
      2. Można upiec w piekarniku, ale najlepiej zrobić to w rękawie kuchennym, ponieważ nie będzie wtedy sucha.
      Najlepiej ją dusić tak jak w przepisie wtedy będzie mokra i soczysta.
      Pozdrawiam ! ;)

      Usuń