czwartek, 8 stycznia 2015

Kluski śląskie..

kluski z dziurką, gumiklyjzy, kluski biołe..- popularne na Górnym i Dolnym Śląsku, a także w moim domu.
Istnieje również legenda o kluskach śląskich ale to odsyłam TU..


Kluski.. ah te kluski, idealne do zrazów, bitek.. z sosem, modrą kapustą czy nawet z buraczkami..
Jednak zestaw : "kluski z dziurką, zrazy, sos, modra kapusta " idealnie pasuje na niedzielny obiad..

Składniki :
1 kg ziemniaków

1 szkl. mąki ziemniaczanej
sól
Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać, przecisnąć przez praskę. Ostudzić.
Ziemniaki połączyć z mąką  doprawić do smaku solą. Formować kulki większe niż orzech włoski, spłaszczając je delikatnie i robiąc palcem nie za głęboką dziurkę. Gotować we wrzącej osolonej wodzie. Po wypłynięciu klusek gotować je jeszcze przez chwilę. Kluski odcedzać łyżką cedzakową.
Podawać z sosem, lub podsmażonymi skwarkami.

4 komentarze:

  1. Ale narobiłaś mi ochoty na takie kluseczki :)
    Pycha!!! :)
    Uwielbiam je ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo pysznie wygladają,a legenda super,nie słyszałam nigdy,choć pochodzę zs Śląska:)

    OdpowiedzUsuń
  3. to ile tych jajek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Błąd w sposobie przygotowania. Do klusek śląskich nie dodaje jajek.
      Pozdrawiam ;)

      Usuń