Małe, pracochłonne, cieszące oko, a znikające szybciej niż się o nich pomyśli.
Kruche ciasto, wręcz aż bardzo kruche - w końcu znalazłam je idealne.. 67 tartaletek - wyczyn na miarę małej cukierni !
Składniki :
750g mąki pszennej
300g margaryny
łyżka smalcu
1/2 szkl. cukru pudru
6 żółtek
łyżeczka proszku do pieczenia
Krem :
1 kostka margaryny najlepiej "Kasi"
2 łyżki cukru pudru
2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego
750ml mleka
2 łyżki wódki- u mnie "Soplica"o smaku orzech laskowy
2 różne galaretki ( u mnie agrestowa i wiśniowa)
owoce ( u mnie jagody i drylowane wiśnie)
Wszystkie składniki posiekać nożem, zagnieść ciasto do połączenia składników.
Schłodzić około 30 minut ( może być więcej, kruche ciasto lubi być schładzane wielokrotnie).
Schłodzonym ciastem wylepiać foremki, ciasto również można rozwałkować i wykrawać krążki o troszkę większej średnicy niż foremki - dokładnie wylepić. Piec około 5-10 minut na zloty kolor w 180*C. Ostudzić.
Każdą galaretkę rozpuścić jak na opakowaniu. Wylać na płaskie naczynie, schłodzić do stężenia. Pokroić w kostkę.
Budyń ugotować wg opakowania ale jednak w 750ml mleka. Budyń można dosłodzić według upodobań.
Ostudzić, Margarynę utrzeć na puch, dodawać kolejno po łyżce budyniu, ucierać do połączenia składników. pod koniec dodać wódkę i dokładnie wymieszać.
Wystudzone kruche ciastka wypelniać budyniem. Udekorować galaretka i owocami.
Kruche ciasto, wręcz aż bardzo kruche - w końcu znalazłam je idealne.. 67 tartaletek - wyczyn na miarę małej cukierni !
Składniki :
750g mąki pszennej
300g margaryny
łyżka smalcu
1/2 szkl. cukru pudru
6 żółtek
łyżeczka proszku do pieczenia
Krem :
1 kostka margaryny najlepiej "Kasi"
2 łyżki cukru pudru
2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego
750ml mleka
2 łyżki wódki- u mnie "Soplica"o smaku orzech laskowy
2 różne galaretki ( u mnie agrestowa i wiśniowa)
owoce ( u mnie jagody i drylowane wiśnie)
Wszystkie składniki posiekać nożem, zagnieść ciasto do połączenia składników.
Schłodzić około 30 minut ( może być więcej, kruche ciasto lubi być schładzane wielokrotnie).
Schłodzonym ciastem wylepiać foremki, ciasto również można rozwałkować i wykrawać krążki o troszkę większej średnicy niż foremki - dokładnie wylepić. Piec około 5-10 minut na zloty kolor w 180*C. Ostudzić.
Każdą galaretkę rozpuścić jak na opakowaniu. Wylać na płaskie naczynie, schłodzić do stężenia. Pokroić w kostkę.
Budyń ugotować wg opakowania ale jednak w 750ml mleka. Budyń można dosłodzić według upodobań.
Ostudzić, Margarynę utrzeć na puch, dodawać kolejno po łyżce budyniu, ucierać do połączenia składników. pod koniec dodać wódkę i dokładnie wymieszać.
Wystudzone kruche ciastka wypelniać budyniem. Udekorować galaretka i owocami.
Pod choinkę dostalam formę do kruchych babeczek, testowałam już na słono a przepis na Twoje zapisuję do wypróbwoania. :)
OdpowiedzUsuńPiękne :)
OdpowiedzUsuńPodziwiam cierpliwość :)
Pięknie i kolorowo :)
OdpowiedzUsuń