Polewka - zupa zazwyczaj gotowana przez wielkopolskie gospodynie w czasie Wielkiego postu czy też w piątki jakie danie postne.
Nie każdy przepada za tą zupą, nie każdy potrafi ją zrobić.
Polewkę bardzo łatwo idzie popsuć- przypalając ją.
Jeśli lubicie maślankę, kremowy smak to zupa warta spróbowania !
Polewka to i musza być ziemniaki. Ziemniaki duszone ze smażonym jajem.
Składniki :
1l wody
1l maślanki
250ml śmietanki 30%
3 łyżki mąki
sól cukier,
0,5kg ziemniaków
1 cebula
pół szklanki mleka.
olej
jaja
Przygotowanie :
Połowę maślankę rozmieszać z mąką, wlać do wrzącej osolonej wody, ciągle mieszając, zagotować.
Dodać resztę maślanki i śmietanki, ponownie zagotować, doprawić do smaku solą i cukrem.
Ziemniaki ugotować we wrzącej osolonej wodzie.
Cebulę pokroić usmażyć na zloty kolor. Ugotowane ziemniaki odcedzić, podusić dolewając mleko i cebulę z tłuszczem, Dokładnie wymieszać .
Usmażyć jajko sadzone.
Nie każdy przepada za tą zupą, nie każdy potrafi ją zrobić.
Polewkę bardzo łatwo idzie popsuć- przypalając ją.
Jeśli lubicie maślankę, kremowy smak to zupa warta spróbowania !
Polewka to i musza być ziemniaki. Ziemniaki duszone ze smażonym jajem.
Składniki :
1l wody
1l maślanki
250ml śmietanki 30%
3 łyżki mąki
sól cukier,
0,5kg ziemniaków
1 cebula
pół szklanki mleka.
olej
jaja
Przygotowanie :
Połowę maślankę rozmieszać z mąką, wlać do wrzącej osolonej wody, ciągle mieszając, zagotować.
Dodać resztę maślanki i śmietanki, ponownie zagotować, doprawić do smaku solą i cukrem.
Ziemniaki ugotować we wrzącej osolonej wodzie.
Cebulę pokroić usmażyć na zloty kolor. Ugotowane ziemniaki odcedzić, podusić dolewając mleko i cebulę z tłuszczem, Dokładnie wymieszać .
Usmażyć jajko sadzone.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz