Współpraca

poniedziałek, 23 lutego 2015

Ryżowa zapiekanka z kurczakiem

Ostatnio coś w powietrzu wisi i wszyscy chorują, ferie się pomału kończą.
Zapraszam wiec na ryżową zapiekankę z ogórkiem i kurczakiem, świetna na obiad, czy nawet kolację, szybka, mało składników, stwierdziłabym nawet że dobra alternatywa dla niezapowiedzianych gości ! ;)



Składniki :
2 woreczki ryżu
1 cała pierś z kurczaka
250ml śmietanki 30%
100g żółtego sera
1 zielony ogórek szklarniowy
sól pieprz, czosnek granulowany

Przygotowanie : 

Ryż ugotować - najlepiej, żeby nie był rozgotowany .
Pierś z kurczaka umyć osuszyć i  pokroić w kostkę, podsmażyć delikatnie - tak by mięso było białe na wierzchu jak i w środku , doprawić solą pieprzem i czosnkiem - nie trzeba mocno smażyć piersi ponieważ mięso "dojdzie" w piekarniku. Mięso trzeba doprawić dość mocno. Ryż wyłożyć na naczynie żaroodporne, następnie podsmażone mięso. Zetrzeć na tarce świeżego ogórka - odsączyć i zakryć warstwę mięsa. Wszystko zalać śmietanką. Zapiekać okolo 15 minut, następnie posypać startym żółtym serem - zapiec do rozpuszczenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz