Współpraca

środa, 11 lutego 2015

"CHŁOPSKIE" faworki

Ojj bardzo chłopskie ! Pomijając fakt, że rozwałkowałam ciasto troszkę grubiej niż powinnam to  wyrosły duże, miękkie i puszyste - osobiście lubię takie
Powierzchnia krucha, środek jak od pączków..  W końcu TŁUSTY CZWARTEK, całkiem przypadkiem chyba połączyłam środek od pączków górę od faworków ..



Składniki :
2 szkl mąki pszennej
5 żółtek
4 łyżki gęstej śmietany lub 1/2 szkl maślanki
1 łyżka spirytusu
2 łyżki masła
szczypta soli
cukier puder - opcjonalnie
tłuszcz do smażenia


Przygotowanie :
Z mąki, żółtek, masła, śmietany, spirytusu i soli wyrabiamy ciasto. Ciasto nie powinno się kleić.
Odkładamy ciasto do lodówki na około 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkowywać na cienkie płaty z których wykrawać wąskie długie paski około 3,5- 4 cm szerokości, a na 10-12 cm długości.
 Ostrym nożem przecinamy wzdłuż środek , tak aby przez powstała dziurkę przeciągnąć jedną z końcówek.

Olej rozgrzewamy - najlepiej sprawdzić wrzucając kawałek ciasta, po jego wypłynięciu na powierzchnie olej jest gotowy. Faworki smażymy na głębokim tłuszczu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz