Współpraca

niedziela, 11 stycznia 2015

Domowe flaczki

Nie każdy przepada..  Flaki albo się lubi albo nie.. 
 "Na ziemiach polskich potrawa ta była znana już w XIV w. i należała do ulubionych potraw króla Władysława Jagiełły." - to taka ciekawostka.




Składniki:
800g flaków wieprzowych (obgotowanych)
300g włoszczyzny w paski
2 ząbki czosnku
Sól, pieprz, vegeta majeranek, ziele angielskie
Natka pietruszki, liść laurowy
2 łyżki mąki, śmietana (opcjonalnie do zagęszczenia zupy)
2 łyżki koncentratu pomidorowego


Przygotowanie:
Flaki płuczemy dwukrotnie. Gotujemy z włoszczyzną do miękkości. Dodajemy koncentrat pomidorowy zagotowujemy . Z mąki i śmietany sporządzamy zawiesinę, zagęszczamy nią zupę ciągle mieszając. Doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze prze ok 10 minut.


3 komentarze: