Miękka, w sam raz słodka.. czego chcieć więcej ?
Idealna na śniadanie, z samym masłem - wystarczy !
Natchnienie znalazłam u Pracownia wypieków
Składniki:
Rozczyn:
30 g świeżych drożdży
100 ml ciepłego mleka
10g cukru
50g mąki
Ciasto :
80g cukru
1 łyżka soli
800 g + 150 g mąki
3 jajka
100 g masła
+1 jajko do posmarowania
+ kruszonka/ mak / sezam - do posypania
Idealna na śniadanie, z samym masłem - wystarczy !
Natchnienie znalazłam u Pracownia wypieków
Składniki:
Rozczyn:
30 g świeżych drożdży
100 ml ciepłego mleka
10g cukru
50g mąki
Ciasto :
80g cukru
1 łyżka soli
800 g + 150 g mąki
3 jajka
100 g masła
+1 jajko do posmarowania
+ kruszonka/ mak / sezam - do posypania
Przygotowanie:
Z cukru, drożdży, mleka i mąki sporządzić rozczyn. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
W tym czasie rozpuścić masło i zostawić do ostygnięcia, podgrzać mleko- nie może być gorące, mąkę, z roztrzepanymi jajkami, ostudzonym mlekiem i masłem, solą i z rozczynem połączyć i wyrobić gładkie ciasto, podsypując (150g)mąką by nie było zbyt klejące. Delikatne niezbite ciasto odstawające od ścianek, wyrabiać przez 5 minut na blacie.
Ciasto ponownie włożyć do miski na około 1,5 w tym czasie należy odgazowywać ciasto - wbijając w nie pięść
Gdy ciasto już wyrośnie, podzielić je na 2 części.
Kazdą cześć podzielic na 4-6 kawałków - uformować z nich wałki i zapleść.
Chałkę wyłożyć na blachę, odstawić do wyrośnięcia około 30 minut.
Wyrośnięte chałki posmarować rozmąconym jajkiem.Posypać kruszonką- w moim przypadku/ makiem, sezamem. Piec w 180*C przez około 30 minut.
Z cukru, drożdży, mleka i mąki sporządzić rozczyn. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
W tym czasie rozpuścić masło i zostawić do ostygnięcia, podgrzać mleko- nie może być gorące, mąkę, z roztrzepanymi jajkami, ostudzonym mlekiem i masłem, solą i z rozczynem połączyć i wyrobić gładkie ciasto, podsypując (150g)mąką by nie było zbyt klejące. Delikatne niezbite ciasto odstawające od ścianek, wyrabiać przez 5 minut na blacie.
Ciasto ponownie włożyć do miski na około 1,5 w tym czasie należy odgazowywać ciasto - wbijając w nie pięść
Gdy ciasto już wyrośnie, podzielić je na 2 części.
Kazdą cześć podzielic na 4-6 kawałków - uformować z nich wałki i zapleść.
Chałkę wyłożyć na blachę, odstawić do wyrośnięcia około 30 minut.
Wyrośnięte chałki posmarować rozmąconym jajkiem.Posypać kruszonką- w moim przypadku/ makiem, sezamem. Piec w 180*C przez około 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz