Współpraca

niedziela, 10 stycznia 2016

Kurczak w marynacie miodowo-cytrynowej

Soczysty, delikatny kurczak z wyczuwalną nutą miodu i cytryny. Idealny z ryżem i lekką sałatką na niedzielny obiad.
Jeśli znudził wam się standardowy pieczony kurczak, ten przepis jest dla was ! :)


Składniki:
 6 ćwiartek kurczaka
2 cytryny - sok
płaska łyżeczka mielonego imbiru
5 łyżek miodu (np lipowego)
6 ząbków czosnku
2 papryczki chilli
1/3 szklanki oleju
4 łyżeczki soli

dodatkowo:
rękaw do pieczenia

Przygotowanie;
Czosnek kroimy bardzo drobno. Cytryny zalewamy wrzątkiem na sitku.
Papryczki chili kroimy drobno  - jeśli chcemy bardziej ostre danie, papryczki kroimy z pestkami, jeśli nie usuwamy je.
Ćwiartki z kurczaka kroimy na pałki. Do jednej miski dodajemy  wszystkie składniki marynaty- dokładnie mieszamy, dodajemy kurczaka, dokładnie mieszając z marynatą.  Miskę zakrywamy folią spożywczą.
Wszystko pozostawiamy w lodówce najlepiej na całą noc.

Następnego dnia wkładamy wszystko do rękawa. Pieczemy około 30 minut w około 180*C.
Po tym czasie rękaw rozcinamy i pieczemy do zrumienienia..

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz