Soczysty, delikatny kurczak z wyczuwalną nutą miodu i cytryny. Idealny z ryżem i lekką sałatką na niedzielny obiad.
Jeśli znudził wam się standardowy pieczony kurczak, ten przepis jest dla was ! :)
Składniki:
6 ćwiartek kurczaka
2 cytryny - sok
płaska łyżeczka mielonego imbiru
5 łyżek miodu (np lipowego)
6 ząbków czosnku
2 papryczki chilli
1/3 szklanki oleju
4 łyżeczki soli
dodatkowo:
rękaw do pieczenia
Przygotowanie;
Czosnek kroimy bardzo drobno. Cytryny zalewamy wrzątkiem na sitku.
Papryczki chili kroimy drobno - jeśli chcemy bardziej ostre danie, papryczki kroimy z pestkami, jeśli nie usuwamy je.
Ćwiartki z kurczaka kroimy na pałki. Do jednej miski dodajemy wszystkie składniki marynaty- dokładnie mieszamy, dodajemy kurczaka, dokładnie mieszając z marynatą. Miskę zakrywamy folią spożywczą.
Wszystko pozostawiamy w lodówce najlepiej na całą noc.
Następnego dnia wkładamy wszystko do rękawa. Pieczemy około 30 minut w około 180*C.
Po tym czasie rękaw rozcinamy i pieczemy do zrumienienia..
Jeśli znudził wam się standardowy pieczony kurczak, ten przepis jest dla was ! :)
Składniki:
6 ćwiartek kurczaka
2 cytryny - sok
płaska łyżeczka mielonego imbiru
5 łyżek miodu (np lipowego)
6 ząbków czosnku
2 papryczki chilli
1/3 szklanki oleju
4 łyżeczki soli
dodatkowo:
rękaw do pieczenia
Przygotowanie;
Czosnek kroimy bardzo drobno. Cytryny zalewamy wrzątkiem na sitku.
Papryczki chili kroimy drobno - jeśli chcemy bardziej ostre danie, papryczki kroimy z pestkami, jeśli nie usuwamy je.
Ćwiartki z kurczaka kroimy na pałki. Do jednej miski dodajemy wszystkie składniki marynaty- dokładnie mieszamy, dodajemy kurczaka, dokładnie mieszając z marynatą. Miskę zakrywamy folią spożywczą.
Wszystko pozostawiamy w lodówce najlepiej na całą noc.
Następnego dnia wkładamy wszystko do rękawa. Pieczemy około 30 minut w około 180*C.
Po tym czasie rękaw rozcinamy i pieczemy do zrumienienia..
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz