Kochani, dziś przepis na śledzie - tradycyjne śledzie z olejem rydzowym.
Jeśli lubicie śledzie i smak oleju rydzowego, to co ja będę zachwalać.. Spróbujcie ! ;)
Olej rydzowy firmy SemCo jest olejem tłoczonym na zimno. Jego smak określa się jakoś cebulowy, z nutą gorczycy lub korzenny. Nie można stosować go do smażenia, ponieważ wysoka temperatura zniszczy wszystkie dobrodziejstwa, które w nim znajdziemy.
Lnianka,lennica to jedne z nielicznych określeń na ziarno rydzu, które jest najstarsze z uprawianych w Polsce roślin oleistych. Olej z lnianki odszedł na dalszy plan, gdyż zastąpił go rzepak.
Olej rydzowy posiada w sobie około 90% nienasyconych kwasów tłuszczowych. Olej z lnianki posiada kwas omega-3 jak i omega-6.
Regularne spożywanie owego oleju może zapobiec problemom z pamięcią i koncentracją.
Stosowanie oleju rydzowego codziennie pokrywa dzienne zapotrzebowanie w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe i przyczynia się do spadku poziomu "złego" cholesterolu. Olej posiada w sobie również witaminę E, która wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, chroni przed tworzeniem się zakrzepów.
Składniki :
4 płatów śledziowych "Matjasów"
1 spora cebula
5-7 ogórków kiszonych - najlepiej według uznania
około 1/3 szkl soku z ogórków - do smaku
250 ml oleju rydzowego SemCo
pieprz
Przygotowanie :
Płaty śledziowe wymoczyć przez około 1 godzinę. śledzie odsączyć z wody i pokroić na paski około 2-3 cm. Umieścić w misce, ogórki pokroić w plasterki, cebulę w krążki. dodać sok z ogórków, olej rydzowy- wszystko wymieszać dodać pieprz i w razie potrzeby sól choć raczej będzie to niepotrzebne. Dokładnie wymieszać. Śledzie przechowywać w lodówce najlepiej w słoju chyba, że chcemy mieć zapach śledzia i cebuli w lodówce.
Preferowaną ilość najlepiej dostosować pod "siebie"
Jeśli lubicie śledzie i smak oleju rydzowego, to co ja będę zachwalać.. Spróbujcie ! ;)
Olej rydzowy firmy SemCo jest olejem tłoczonym na zimno. Jego smak określa się jakoś cebulowy, z nutą gorczycy lub korzenny. Nie można stosować go do smażenia, ponieważ wysoka temperatura zniszczy wszystkie dobrodziejstwa, które w nim znajdziemy.
Lnianka,lennica to jedne z nielicznych określeń na ziarno rydzu, które jest najstarsze z uprawianych w Polsce roślin oleistych. Olej z lnianki odszedł na dalszy plan, gdyż zastąpił go rzepak.
Olej rydzowy posiada w sobie około 90% nienasyconych kwasów tłuszczowych. Olej z lnianki posiada kwas omega-3 jak i omega-6.
Regularne spożywanie owego oleju może zapobiec problemom z pamięcią i koncentracją.
Stosowanie oleju rydzowego codziennie pokrywa dzienne zapotrzebowanie w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe i przyczynia się do spadku poziomu "złego" cholesterolu. Olej posiada w sobie również witaminę E, która wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, chroni przed tworzeniem się zakrzepów.
Składniki :
4 płatów śledziowych "Matjasów"
1 spora cebula
5-7 ogórków kiszonych - najlepiej według uznania
około 1/3 szkl soku z ogórków - do smaku
250 ml oleju rydzowego SemCo
pieprz
Przygotowanie :
Płaty śledziowe wymoczyć przez około 1 godzinę. śledzie odsączyć z wody i pokroić na paski około 2-3 cm. Umieścić w misce, ogórki pokroić w plasterki, cebulę w krążki. dodać sok z ogórków, olej rydzowy- wszystko wymieszać dodać pieprz i w razie potrzeby sól choć raczej będzie to niepotrzebne. Dokładnie wymieszać. Śledzie przechowywać w lodówce najlepiej w słoju chyba, że chcemy mieć zapach śledzia i cebuli w lodówce.
Preferowaną ilość najlepiej dostosować pod "siebie"
Moje ukochane śledziki, pychotka :-)
OdpowiedzUsuń