Współpraca

sobota, 22 sierpnia 2015

Surówka z olejem lnianym i czarnuszką

Miałam malutki problem z odzyskaniem zdjęć ze starego laptopa. Całe szczęście już je wszystkie mam. :)
Dziś polecam wam surówkę do obiadu z olejem lnianym i czarnuszką od firmy SemCo.
Spora dawka witamin, lepszy smak - dzięki czarnuszce, o której wspominałam już wcześciej, a także dzięki czarnuszce i oleju lnianego zaspokoimy dzienną potrzebę w NNKT, dodatkowo ochronimy błonę śluzową żołądka.  Same plusy.


Składniki :
1/2 główki białej kapusty
1 spora marchewka
1 por

2 łyżki octu winnego
3 łyżki oleju lnianego
1 łyżeczka cukru brązowego
1-2 łyżeczki ziaren czarnuszki
płaska łyżeczki soli (nawet mniej)


Przygotowanie:
Kapustę zszatkować, marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w półksiężyce. Kapustę, marchew i por połączyć i posypać solą do zmożenia.  Doprawić do smaku olejem lnianym, cukrem, octem i posypać ziarnami czarnuszki, Dokładnie wymieszać.


3 komentarze:

  1. Pyszna surówka. Lubię takie - smak, zdrowie i prostota.

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Pani Joanno, super przepis! Zdrowy i pyszny, spróbuję w swojej kuchni. :)

    Chciałabym skorzystać z okazji i zaprosić Panią do kwiaciarni internetowej floraqueen.pl :) Kwiaty i jedzenie to dwie rzeczy w życiu, które sprawia wszystkim radość. Co Pani o tym sądzi? :)

    Pozdrawiam,
    Anna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za miłe słowa. Kwiaty i jedzenie królują, idealnie się komponują, te na stołach czy nawet w potrawach ;)

      Usuń