Współpraca

wtorek, 1 września 2015

Szarlotka

Szarlotka obłędnie smakuje, gdy jest ciepła z dodatkiem bitej śmietany i lodów - to już chyba wszyscy wiedzą. Wyciągnięta prosto z pieca znikała szybciej niż rozpuszczające się na niej lody.


Składniki:
700g mąki
3 jajka
1/2 szkl cukru
kostka margaryny
2 łyżki smalcu
łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szkl. mleka
2-3 kg jabłek
1,5 łyżeczki cukru wanilinowego
cynamon

ponadto

lody śmietankowe
bita śmietana


Przygotowanie :
Jabłka obrać, podsmażyć w małej ilości wody z cukrem wanilinowym. - schłodzić
Mąkę przesiać, dodać cukier, margarynę, smalec, jajka - wszystko siekamy. Następnie dodać mleko, proszek do pieczenia i wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na dwie cześci - jedną cześć włożyć do zamrażalnika. Resztę ciasta rozwałkować na blachę uprzednio posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Podsmażone jabłka wyłożyć na ciasto i posypać cynamonem. Pozostałe ciasto zetrzeć na tarce o dużych otworach ( ja ciasto "rwałam" na małe kawałeczki). Piec w temp 180*C  około 45-50 minut.
Podawać ciepłą z lodami i bitą śmietaną.

2 komentarze: