Współpraca

czwartek, 10 września 2015

Ciasto marchewkowe

Jesienne wieczory i ranki, przyprawiają mnie o dreszcze..  mgła, zimno, ciemno.. Jednak ta pora roku ma swoje dobre strony. W oczekiwaniu na naszą piękną polską jesień proponuję wam ciasto z marchewki ! Idealnie wilgotne, delikatne, puszyste - pyszne ciasto na zimową herbatę z książką w ręku. To jednak nie wszystko, za sprawą marchwi możemy uzupełnić brakujące witaminy w naszym organizmie ;) Same plusy, a ciasto z całego serca polecam. Szybkie w wykonaniu, jedynie do tarcia marchewki potrzeba chętnej duszyczki, chyba że mamy w zanadrzu robot kuchenny ! ;)



Składniki :

2 szkl mąki
1 1/2 szkl cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 szkl oleju
1 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
5-6 marchwi 

Przygotowanie:

Marchew obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Jajka utrzeć z cukrem, następnie ciągle mieszając dodawać przesianą mąkę z  cukrem wanilinowym, cynamonem, sodą i proszkiem do pieczenia na przemian z olejem - do wykończenia składników.
Następnie dodać odsączoną marchewkę i dobrze wymieszać. Wylać na tortownicę uprzednio posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika w temp 180*C. Piec około 40-45 minut - najlepiej sprawdzić suchość ciasta patyczkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz