Współpraca

niedziela, 13 września 2015

Papryka faszerowana

Idealna sycąca propozycja na obiad, czy kolację. Uwielbiam faszerowaną paprykę. Mięso w środku wilgotne i soczyste dzięki papryce, która zatrzymuje w sobie wszystkie soki

Składniki:
1 woreczek ryżu
1 cebula
majeranek łyżka
czosnek 3-4 ząbki
olej do smażenia
4 papryki
4 plastry sera żółtego
500g mięsa mielonego
1 jajko
sól. pieprz
3 łyżki koncentratu pomidorowego
0,5l bulionu


Przygotowanie:

Ryż ugotować według opakowania. Cebulę posiekać i zeszklić dodać do mięsa. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, dodać do mięsa. Mięso mielone doprawić majerankiem, solą i pieprzem, dodać ryż,jajko i dobrze wymieszać.
Górną część papryki obcinamy, czyścimy, nadziewamy mięsem, wkładamy do brytfanny. Dusić pod przykryciem podlewając bulionem z rozpuszczonym koncentratem. Dusić około 25-30 minut.- aż papryka zmięknie. Gdy papryka będzie miękka, położyć plastry sera na wierzch i zapiec w około 180*C, aż ser się rozpuści.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz