Współpraca

niedziela, 2 sierpnia 2015

Naleśniki z dżemem różanym i serkiem

Nie znam osoby, która nie lubi naleśników. Naleśniki z dżemem i serkiem? czemu by nie ! Dżem z płatków dzikiej róży i serek waniliowy z naleśnikami idealnie się kontrastują.  Słodkie, delikatne, sycące, przepyszne- fantastyczne na podwieczorek. Takie połączenie zaskoczyło mnie smakiem.

Do smażenia naleśników użyłam Oleju rzepakowego SemCo. Ma piękny złocisty kolor, jest gęsty. Tłoczony metodą na zimno.Owy olej zawiera cenny kwas oleinowy, który zmniejsza poziom złego cholesterolu (LDL)
Oleje wytwarzane przez firmę SemCo nie posiadają żadnych dodatków chemicznych, wytwarzane są z dobrej jakości nasion. Naleśniki z dodatkiem takiego oleju smakują wyśmienicie.  !


Składniki :

1szkl maki
1szkl  mleka
3/4 szkl wody mineralnej gazowanej
2 jajka
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Łyżeczka cukru wanilinowego
Szczypta soli
2 łyżki cukru
3 łyżki oleju rzepakowego SemCo

Nadzienie :
serek waniliowy
1 zółtko
dżem z płatków dzikiej róży

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zmiksować na gładka masę. Odstawić. Serek waniliowy rozgnieść z żółtkiem i wymieszać dokładnie. Ciasto wylewać i rozprowadzić po całej rozgrzanej patelni. zmażyć z obu stron na złoty kolor. Naleśniki na połowie posmarować dżemem i serkiem. Składać w trójkąty lub ruloniki.

3 komentarze: