Pięknie pachnący różą, łatwy w przygotowaniu. Do zachowania pięknego
różowego koloru pokusiłam sie o użycie żelfix'u. Są osoby, które są
przeciwne takim produktem, z kolei inne używają go do co rocznych
przetworów. Mi osobiście żelfix nie przeszkadza w przetworach. Dżem
wyszedł przepięknie różowy, a naleśniki z nim smakują wspaniale.. O
naleśnikach opowiem w innym poście. Smak wiosny zachowany. Troszkę
spóźniłam się z przepisem tylko, dlatego że zalegały mi zdjęcia w
schowanym folderze.. To nic, na kolejną wiosnę jak znalazł ! :)
Składniki:
około 200g płatków róży
1 szkl cukru
2szkl wody
płaska łyżeczka kwasku cytrynowego
5 łyżeczek żelfixu 3:1
Przygotowanie:
Płatki oczyścić, usunąć białe końcówki. Płatki umieścić w słoiku, zasypać 1/2 szkl cukru i kwaskiem cytrynowym. Słoik zakręcić, potrząsnąć nim tak, aby płatki dobrze wymieszały się z cukrem, odstawić na noc do lodówki. Następnego dnia, płatki zalać wodą i cukrem gotować, aż płatki staną się szkliste. Dodać żelfix, zagotować. Gorący dżem przelać do słoiczków, zakręcić i odstawić do góry dnem do ostudzenia.
Składniki:
około 200g płatków róży
1 szkl cukru
2szkl wody
płaska łyżeczka kwasku cytrynowego
5 łyżeczek żelfixu 3:1
Przygotowanie:
Płatki oczyścić, usunąć białe końcówki. Płatki umieścić w słoiku, zasypać 1/2 szkl cukru i kwaskiem cytrynowym. Słoik zakręcić, potrząsnąć nim tak, aby płatki dobrze wymieszały się z cukrem, odstawić na noc do lodówki. Następnego dnia, płatki zalać wodą i cukrem gotować, aż płatki staną się szkliste. Dodać żelfix, zagotować. Gorący dżem przelać do słoiczków, zakręcić i odstawić do góry dnem do ostudzenia.
o rany, ale fajny przepis! muszę koniecznie spróbować!
OdpowiedzUsuńzachęcam do wypróbowania, ten dżem jest świetny :)
Usuń