Współpraca

wtorek, 28 lipca 2015

Dżem z płatków z dzikiej róży

Pięknie pachnący różą, łatwy w przygotowaniu. Do zachowania pięknego różowego koloru pokusiłam sie o użycie żelfix'u. Są osoby, które są przeciwne takim produktem, z kolei inne używają go do co rocznych przetworów. Mi osobiście żelfix nie przeszkadza w przetworach. Dżem wyszedł przepięknie różowy, a naleśniki z nim smakują wspaniale.. O naleśnikach opowiem w innym poście. Smak wiosny zachowany. Troszkę spóźniłam się z przepisem tylko, dlatego  że zalegały mi zdjęcia w schowanym folderze.. To nic, na kolejną wiosnę jak znalazł ! :)



Składniki: 
około 200g płatków róży
 1 szkl cukru
2szkl wody
płaska łyżeczka kwasku cytrynowego
5 łyżeczek żelfixu 3:1

Przygotowanie:

Płatki oczyścić, usunąć białe końcówki. Płatki umieścić w słoiku, zasypać 1/2 szkl cukru i kwaskiem cytrynowym. Słoik zakręcić, potrząsnąć nim tak, aby płatki dobrze wymieszały się z cukrem, odstawić na noc do lodówki. Następnego dnia, płatki zalać wodą i cukrem gotować, aż płatki staną się szkliste. Dodać żelfix, zagotować. Gorący dżem przelać do słoiczków, zakręcić i odstawić do góry dnem do ostudzenia.

2 komentarze:

  1. o rany, ale fajny przepis! muszę koniecznie spróbować!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zachęcam do wypróbowania, ten dżem jest świetny :)

      Usuń