Współpraca

środa, 13 maja 2015

Suflet owocowy

Mój pierwszy w życiu suflet ! Do zdjęcia już trochę opadł. Dość słodki, owocowy. Kto by pomyślał że jagody, rabarbar i śliwki tak dobrze ze sobą kontrastują, lekko kwaskowy, a zarazem słodkawy smak.  W końcowej fazie uzyskałam piękny fioletowy kolor i brunatną chrupiącą skorupkę.

Składniki :
4 łodygi rabarbaru
1/2 szkl jagód
1/2 szl. śliwek- pokrojonych w kostkę
4 łyżki cukru
2 białka
2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej + 1,5 łyżki wody

Przygotowanie :
rabarbar obrać i pokroić na około 2-3 cm kawałki. Przełożyć do garnuszka i 2 łyżkami cukru i 1 łyżką wody. Gotować na średnim ogniu, aż zmięknie.  Dodać jagody, wymieszać i rozgotować.
Skrobię ziemniaczaną rozpuścić  w 1,5 łyżki wody i dodać do owoców, ponownie zagotować i zostawić do ostygnięcia.
Białka jaj ubić dodając stopniowo cukier, dodawać stopniowo przestudzone owoce. Delikatnie wymieszać. Ramekiny (kokilki) wysmarować tłuszczem i obsypać cukrem.
Masę wylać do naczyń.
Piec w temp 200*C przez minute, następnie zmniejszyć do 180*C. piec około 10-15 minut.


2 komentarze: