wtorek, 12 maja 2015

Sałatka ryżowa

Idealna sałatka  jako przekąska do śniadania, czy też na kolację, wiosenna co za tym idzie kolorowa. Łatwa w przygotowaniu.


Składniki :
3-4 ogórki konserwowe
4 parówki cienkie - można zastąpić szynką konserwową
4 połówki papryki konserwowej
1 puszka kukurydzy
1 pomidora
pół pora
2 woreczki ryżu
3 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu
1 łyżka ketchupu
opcjonalnie sól, pieprz

Przygotowanie:
Ogórki, paprykę i parówki pokroić w kostkę. Por umyć, pokroić w krążki. 
Ryż ugotować wg. przepisu na opakowaniu.
Kukurydzę odsączyć. Wszystkie produkry pokrojone w kostkę umieścić w jednej misce.
W oddzielnej miseczce wymieszać ketchup, majonez i jogurt - wszystko dokładnie wymieszać.
Sos wymieszać z całą sałatką, doprawić do smaku.


1 komentarz: