Współpraca

środa, 14 stycznia 2015

Delikatne ciasto pod bezą

Ciasto w sam raz słodkie, maliny w ciągu zimy? dlaczego nie!
W końcu można poczuć utęsknionej wiosny po tych nijakich doznaniach pogodowych, które natura nam funduję.
Beza.. Oj zła ta beza. Nie udała mi się, przyznam się bez bicia, ale nikt nie narzekał,  że ciasto nie jest dobre. z bezą to jednak czeka mnie długa praca wyszła taka jak powinna być krucha, delikatna i SUCHA ! :)
Przepis zmodyfikowany przeze mnie, a inspiracją znów była Kuchnia w zieleni


Skladniki :

    Ciasto :

4 jaja
1/2 szkl. kartoflanki
1/2 szkl maki pszennej
1/2 szkl cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki wody
1 łyżka oleju
    Galaretka :
2 paczki mrożonych malin - najpier rozmrozić
4 malinowe galaretki (rozpuszczone w 1,5l wody)
    Bita śmietana;
1l śmietany kremówki 30/36% schłodzonej
4 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
 5 śmietan-fix'ów
    Beza :
5 białek w temperaturze pokojowej
100g cukru pudru
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
40g płatków migdałowych

Przygotowanie :

Białka oddzielić od żółtek i je ubić na sztywną pianę, Dodawać stopniowo cukier cały czas miksując, dodać wodę- ubijać dalej, następnie dodawać po jednym żółtku - miksować do połączenia się piany  z żółtkami. Dodać olej i przesianą, stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie.
Piec około 30 minut w 180*C. Pozostawić  do ostygnięcia.

Białka ubić na sztywno dodając stopniowo cukier puder, na końcu dodając mąkę ziemniaczaną, wszystko dokładnie wymieszać.  Gęstą, lśniącą pianę wyłożyć na blachę o szerokości tej w której przełożymy ciasto, tak by beza zakryła cały wierzch.Posypujemy płatkami migdałowymi. Wkładamy do piekarnika nagrzanego 110*C z termoobiegiem.
Pieczemy ok 1 godziny 30 minut - czas skracamy w miarę potrzeb.
Najlepiej przygotować bezę dzień wcześniej- musi być wystudzona.

Galaretki rozpuścić w 1,5l gorącej wody. pozostawić do wystudzenia.

Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, pod koniec ubijania wsypać śmietan-fix. Ubić przez chwilę.

Biszkopt przekładamy na blachę, następnie układamy maliny, i zalewamy tężejącą galaretką, wkładamy ciasto do lodówki by galaretka stężała. Następnie układamy bitą śmietanę i blat bezy.
Schładzamy.


4 komentarze:

  1. Bardzo eleganckie ciasto- i rzeczywiście sprawia wrażenie takiego delikatnego.. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ile ma gramow 1 paczka mrozonych malin?i co znaczy kartoflanka czy to maa ziemniaczana ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak to mąka ziemniaczana ;)
      1 paczuszka malin mrożony to około 400 - 500g zależy z jakiej firmy czy na wagę.. :)
      Czyli na to ciasto około 1kg malin mrożonych mogą być też świeże ;)

      Usuń