- Zrób jakiś placek.. może drożdżowiec?
- eee, a nie lepiej drożdżówki ??
Tak o to zabrałam się za drożdżówki z 1 kg mąki.. Dawno nie jadłam drożdżówek.. Szybki przegląd spiżarni - powidła z mirabelek. .. Taak, stanowczo jestem na tak, do tego kruszonka..i szklanka mleka.. Dla niektórych nawet smak dzieciństwa.
Lekkie, pyszne, a przede wszystkim miękkie i sprężyste.
Składniki około 35 sztuk małych :
1kg maki
100g drożdży
1 szkl cukru
1 szkl. mleka
1/2 szkl. maślanki( może być bez)
5 jajek + 1 jajko do smarowania
cukier wanilinowy
3/4 kostki masła
szczypta soli
+ lukier - pół szklanki cukru pudru, 3 łyżki wody - wymieszać tak aby nie był za gęsty ani rzadki.
+ kruszonka, marmolada/ powidła- u mnie z mirabelek/ dżem/ budyń/ ser.
Wykonanie :
Z mąki, mleka , cukru- zrobić rozczyn: ( pokruszone drożdże zasypać cukrem, wlać ciepłe, nie gorące i wymieszać z paroma łyżkami mąki tak, aby powstała konsystencja jogurtu), pozostawić do wyrośnięcia, przykryte ściereczką. Margarynę rozpuścić i odstawić do wystygnięcia.
W misce umieścić przesianą mąkę, cukier wanilinowy, jajka, maślankę, tłuszcz, szczyptę soli i wyrośnięty rozczyn.
Dokładnie zarobić ciasto ręką - napowietrzając je,
Odstawić do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu formować spłaszczone kulki (zależy od wielkości jakie chcemy mieć drożdżówki)
Łyżką uformować dziurkę w środku. Posmarować roztrzepanym jajkiem, nakładać powidła, posypać kruszonką. Piec około 15-20 minut w 180*C. Wystudzić, polukrować.
- eee, a nie lepiej drożdżówki ??
Tak o to zabrałam się za drożdżówki z 1 kg mąki.. Dawno nie jadłam drożdżówek.. Szybki przegląd spiżarni - powidła z mirabelek. .. Taak, stanowczo jestem na tak, do tego kruszonka..i szklanka mleka.. Dla niektórych nawet smak dzieciństwa.
Lekkie, pyszne, a przede wszystkim miękkie i sprężyste.
Składniki około 35 sztuk małych :
1kg maki
100g drożdży
1 szkl cukru
1 szkl. mleka
1/2 szkl. maślanki( może być bez)
5 jajek + 1 jajko do smarowania
cukier wanilinowy
3/4 kostki masła
szczypta soli
+ lukier - pół szklanki cukru pudru, 3 łyżki wody - wymieszać tak aby nie był za gęsty ani rzadki.
+ kruszonka, marmolada/ powidła- u mnie z mirabelek/ dżem/ budyń/ ser.
Wykonanie :
Z mąki, mleka , cukru- zrobić rozczyn: ( pokruszone drożdże zasypać cukrem, wlać ciepłe, nie gorące i wymieszać z paroma łyżkami mąki tak, aby powstała konsystencja jogurtu), pozostawić do wyrośnięcia, przykryte ściereczką. Margarynę rozpuścić i odstawić do wystygnięcia.
W misce umieścić przesianą mąkę, cukier wanilinowy, jajka, maślankę, tłuszcz, szczyptę soli i wyrośnięty rozczyn.
Dokładnie zarobić ciasto ręką - napowietrzając je,
Odstawić do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu formować spłaszczone kulki (zależy od wielkości jakie chcemy mieć drożdżówki)
Łyżką uformować dziurkę w środku. Posmarować roztrzepanym jajkiem, nakładać powidła, posypać kruszonką. Piec około 15-20 minut w 180*C. Wystudzić, polukrować.
O mamo, jakie piekne...
OdpowiedzUsuńAz mi sie glodnaweo zrobilo!
Poprosze!
:)
Mmm, uwielbiam drożdżówki, z powidłami z mirabelek musiały smakować wybornie :)
OdpowiedzUsuń