Współpraca

środa, 23 sierpnia 2017

Knedle ziemniaczane z jagodami

Sezon na jagody zakończony. Dla ich wielbicieli, jak i tych osób które przepadają za słodkimi potrawami  proponuję Knedle z jagodami. Podawane z bułką tartą lub ze śmietaną smakują wyśmienicie.



Składniki :
700g ziemniaków
1-2 szkl mąki pszennej
1 jajko
sól

jagody
cukier

Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i gotujemy w solonej wodzie. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy jajko i sól. Ciasto zagniatamy. By knedle były równej wielkości ciasto dzielimy na mniejsze porcje i formujemy wałki na oprószonym mąką blacie. Wałki tniemy na około 3-4 cm
Z pociętych porcji formujemy kulki, spłaszczamy, na środek nakładamy łyżeczką jagody, posypujemy odrobiną cukru. Zlepiamy. Na sam koniec formujemy w kształt kulki.
Knedle gotujemy w osolonej wodzie do momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.

Gorące knedle podajemy z wcześniej zrumienioną bułką tartą na maśle, posypane cukrem lub ze śmietaną.
””

1 komentarz:

  1. Mniam. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2017 :)

    OdpowiedzUsuń