Współpraca

sobota, 5 listopada 2016

Zupa gołąbkowa

Lubicie gołąbki, prawda? No właśnie. Ehh tylko kto ma czas na gotowanie ryżu czekanie, aż ostygnie bo przecież gorącego nie wymieszacie.. i do tego jeszcze formowanie! Ohh, a czas zapiekania w piekarniku?! To dopiero ochota przejdzie. Bywają dni, że i je zrobimy- zasycając się.
Jednak mam dla was alternatywę.
Jednogarnkowe płynne gołąbki ! Tak, dobrze czytacie. Zupa gołąbkowa to super sprawa. Sama nie byłam przekonana do tej zupy, ale spróbowałam - i kurczę ! To jest pyszne. Fakt nie są to zwykłe gołąbki, jednak jesli brak czasu, a mamy smak na gołębia w kapuście to zaspokoimy go tą zupą. 

Bardzo sycąca, w smaku podchodzi pod prawdziwe zawijane gołąbki i rozgrzewająca idealna na takie deszczowe ponure lub mroźne dni.


Składniki :
3-4 l  wody lub bulionu
włoszczyzna : ( ja jednak użyłam 300g gotowej krojonej włoszczyzny w paski)
1 mała marchew
1/2 selera
1 por
1 cebula
500g mięsa mielonego - rodzaj według uznania
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
1/2 główki kapusty - lub takiej z której najczęściej robicie gołąbki
100g ryżu
500ml przecieru pomidorowego
3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
sól pieprz/papryka w proszku, vegeta
czosnek granulowany lub (2 ząbki przecisnąć przez praskę)
1 łyżeczka cukru
1 łyżka śmietanki słodkiej
1 łyżka marejanku


Przygotowanie:
Kapustę posztakować.
Cebule pokroić w kostkę, włoszczyznę pokroić w paski  i zeszklić na tłuszczu. Dodać mięso mielone, podsmażyć. Dodać wodę, kapustę,cukier,majeranek, czosnek granulowany( jeśli świeży należy zeszklić z pozostałymi warzywami) ziele, liść laurowy, koncentrat pomidorowy i przecier pomidorowy. Gotować około 20 minut. Następnie dodać ryż i gotować do miękkości ryżu i kapusty.
Doprawiamy vegetą, pieprzem lub ostrą papryką w proszku. Dodać łyżkę śmietanki.
Najlepiej doprawić takimi przyprawami jak zwykłe gołąbki. 
Podawać na gorąco ze świeżym pieczywem.

5 komentarzy:

  1. podany przepis to chyba na małe wesele?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zupa jest dosc tresciwa. Porcje prosze sobie dobrać pod siebie, jesli te wydaja sie byc przesadzone :)

      Usuń
  2. Koncentrat i przecier?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, koncentrat jest bardziej kwasny a przecier daje slodycz.

      Usuń
  3. Ciekawy przepis na gołąbki w innej postaci :)

    OdpowiedzUsuń