niedziela, 14 sierpnia 2016

Zapiekane cukinie


Fajny pomysł na obiad, albo kolację.
Bardzo syta potrawa. Ostatnio zalegała mi cukinia, którą dostałam, więc było trzeba ją jakoś spożytkować. Więc oto i ona. Jesli lubicie cukinie z połączeniem mięsa zróbcie, to zawsze jakiś nowy pomysł na danie, na pewno zaskoczycie znajomych czy rodzinę  ;)


Składniki:
500g mięsa mielonego - u mnie wieprzowe
4 cukinie - ja miałam jedną ogromną 
500g pieczarek
1 papryka
5 pomidorów
1 cebula
2 woreczki ryżu
 ser opcjonalnie około 200-300 g
szklanka bułki tartej - lub więcej
olej
3 jajka
sól, pieprz, 
czosnek granulowany
majeranek 

Przygotowanie:
Ryż ugotować i ostudzić.
Cukinie myjemy kroimy w poprzek na pół, wydrążamy pestki, delikatnie solimy i pozostawiamy.
Pieczarki myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, siekamy połowę cebuli i wszystko dusimy do miękkości i odparowania wody. Doprawiamy solą, czosnkiem i majerankiem.
Pomidory parzymy i obieramy ze skórki kroimy na mniejsze kawałki, pomidory wraz z resztą cebuli i dodatkiem łyżki oleju dusimy do powstania gestego sosu - studzimy. Paprykę kroimy w kostkę.

Ostudzone pomidory, ryż, mięso mielone, paprykę, pieczarki i jajka doprawiamy do smaku czosnkiem, pieprzem i solą (jeśli używamy "Vegety"/"kucharka" możemy zastąpić sól). Dodajemy tartą bułkę w zależności jak rzadka jest masa.
Masa powinna być taka jak na kotlety mielone dość zwarta ale nie zbita. Masą mieloną wypełniamy łódeczki cukiniowe. Wykładamy do naczynia żaroodpornego lub na głęboką blaszkę, wlewamy olej tak by zakrył powierzchnię naczynia. zapiekamy około 40 minut w 180* - najlepiej sprawdzać twardość cukinii - czas moze się skrócić i wydłużyć w zależności od potrzeby. Pod koniec pieczenia ścieramy żółty ser i posypujemy. Gdy ser bedzie rozlany i delikatnie przypieczony, wyjmujemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz