Ta szarlotka jest niesamowita !
Mieliście tak, że przeglądacie przepisy i w myślach powtarzacie sobie: " to sie nie uda, że niby jak? " Też tak miałam i tym razem postanowiłam spróbować.
Rewolucja ! Szarlotka wyszła idealna, krucha, słodka, taka jak na szarlotkę przystało, ale wiecie co jest w tym cieście najlepsze? Zero miksera, zero wygniatania - po prostu sypiesz składniki do miski mieszasz i gotowe . Podczas pieczenia delektujesz się zapachem cynamonu, a już po godzinie szarlotka (jeszcze ciepła) podana z ulubionymi lodami rozpływa się w naszych ustach.
Moi kochani do dzieła !
1,5 szkl mąki
1,5 szkl kaszy manny
1 szkl cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru wanilinowego
cynamon
1 kostka masła
opcjonalnie cytryna
Przygotowanie:
kostkę masła najlepiej włożyć do zamrażalnika. Jabłka obieramy, i kroimy w kosteczkę czy w pół księżyce. Obrane jabłka skrapiamy cytryną by nie ściemniały.
Wszystkie produkty sypie prócz cynamonu mieszamy w jednej misce.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.
Składniki suche dzielimy na 3 porcje.
1. pierwsza warstwa suchych składników - wysypać równomiernie
2. Masło ścieramy na tarce choć lepiej kroić sobie cieniutkie plastry nożem - cała kostka musi starczyć na 3 warstwy. Na środkowej warstwie układamy najmniej.
3. wykładamy połowę jabłek, posypujemy cynamonem
4. kolejna porcja suchych składników
5. plasterki masła
6. reszta jabłek, posypanych cynamonem
7. reszta suchych składników
8. na wierzch masło, które zostało
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180* około 1 godzinę.
Podawać jeszcze ciepłą z ulubionymi lodami.
Mieliście tak, że przeglądacie przepisy i w myślach powtarzacie sobie: " to sie nie uda, że niby jak? " Też tak miałam i tym razem postanowiłam spróbować.
Rewolucja ! Szarlotka wyszła idealna, krucha, słodka, taka jak na szarlotkę przystało, ale wiecie co jest w tym cieście najlepsze? Zero miksera, zero wygniatania - po prostu sypiesz składniki do miski mieszasz i gotowe . Podczas pieczenia delektujesz się zapachem cynamonu, a już po godzinie szarlotka (jeszcze ciepła) podana z ulubionymi lodami rozpływa się w naszych ustach.
Moi kochani do dzieła !
Składniki: duża tortownica
1,5 kg jabłek - u mnie papierówki1,5 szkl mąki
1,5 szkl kaszy manny
1 szkl cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru wanilinowego
cynamon
1 kostka masła
opcjonalnie cytryna
Przygotowanie:
kostkę masła najlepiej włożyć do zamrażalnika. Jabłka obieramy, i kroimy w kosteczkę czy w pół księżyce. Obrane jabłka skrapiamy cytryną by nie ściemniały.
Wszystkie produkty sypie prócz cynamonu mieszamy w jednej misce.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.
Składniki suche dzielimy na 3 porcje.
1. pierwsza warstwa suchych składników - wysypać równomiernie
2. Masło ścieramy na tarce choć lepiej kroić sobie cieniutkie plastry nożem - cała kostka musi starczyć na 3 warstwy. Na środkowej warstwie układamy najmniej.
3. wykładamy połowę jabłek, posypujemy cynamonem
4. kolejna porcja suchych składników
5. plasterki masła
6. reszta jabłek, posypanych cynamonem
7. reszta suchych składników
8. na wierzch masło, które zostało
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180* około 1 godzinę.
Podawać jeszcze ciepłą z ulubionymi lodami.
Wygląda przepysznie na talerzu. ;)
OdpowiedzUsuń