Domowy sorbet owocowy, jak to sorbet przypomina lody wodne. Mój, ten domowy zrobiłam z czerwonych porzeczek, wiśni i jagód. Wyszedł słodki lecz z kwaśną nutą, którą dają porzeczki ;)
Zapraszam do wypróbowania ! Idealny na gorące dni.
Składniki:
1,5 szkl wody
1 szkl jagód
garść wiśni - wydrylowanych
około 0,5l czerwonych porzeczek
0,5 szkl cukru
1 płaska łyżeczka cukru wanilinowego
Przygotowanie:
Z wody i cukru gotujemy syrop. Gdy syrop sie zagotuje wsypujemy oczyszczone owoce i ponownie czekamy, aż się zagotują. Wszystko blendujemy i przecedzamy przez sitko. odstawiamy do ostudzenia
W sorbecie możemy mieć całe owoce, w moim przypadku były to jagody których zostawiłam 1/3 szkl i wsypałam do przestudzonego sorbetu. Ostygnięty przelewamy do pojemniczków i mrozimy, co godzinę mieszamy sorbet, aż do całkowitego zamrożenia, jeśli sorbet po zamrożeniu jest zbyt twardy to wtedy wyjmujemy go na kilka minut przed podaniem by zmiękł.
Zapraszam do wypróbowania ! Idealny na gorące dni.
Składniki:
1,5 szkl wody
1 szkl jagód
garść wiśni - wydrylowanych
około 0,5l czerwonych porzeczek
0,5 szkl cukru
1 płaska łyżeczka cukru wanilinowego
Przygotowanie:
Z wody i cukru gotujemy syrop. Gdy syrop sie zagotuje wsypujemy oczyszczone owoce i ponownie czekamy, aż się zagotują. Wszystko blendujemy i przecedzamy przez sitko. odstawiamy do ostudzenia
W sorbecie możemy mieć całe owoce, w moim przypadku były to jagody których zostawiłam 1/3 szkl i wsypałam do przestudzonego sorbetu. Ostygnięty przelewamy do pojemniczków i mrozimy, co godzinę mieszamy sorbet, aż do całkowitego zamrożenia, jeśli sorbet po zamrożeniu jest zbyt twardy to wtedy wyjmujemy go na kilka minut przed podaniem by zmiękł.
Ulga w upały.
OdpowiedzUsuń