Współpraca

niedziela, 8 maja 2016

3 bit

Dużymi krokami nadszedł maj, długi weekend i matura..  Jeśli macie ochotę na coś słodkiego, a nie chcecie spędzić czasu przed piekarnikiem i pilnowaniu ciasta. Spróbujcie.
Dla kulinarnych maturzystów chwila relaksu, dla innych chwila radości.
Powiedziałabym nawet, że to ciasto jest fajne na wspólne gotowanie ze znajomymi ! ;)
Łasuchów do wyjadania z miski nie zabraknie ;)

Wszystkim maturzystom, życzę powodzenia w pozostałych egzaminach maturalnych ;)


Składniki:
4 paczki śmietan fix
1 kostka masła
1l śmietanki 30%
tabliczka mlecznej czekolady
12 paczek herbatników
1 puszka gotowej masy kajmakowej + łyżka masła
4 budynie śmietankowe
2 łyżki cukru pudru 


Przygotowanie:

Budynie ugotować w 1l mleka, ostudzony budyń połączyć z masłem.
W kolejnej misce ubić śmietankę na sztywno z 2 łyżkami cukru pudru.
 Puszkę z gotowym kajmakiem włożyć na 5 minut do gotującej się wody.
Następnie wyłożyć do miski dodać 3 łyżki gorącej wody i łyżkę masła - zmiksować (w ten sposób łatwiej można rozsmarować masę.

       Ułożenie :

- formę wykładamy herbatnikami,
-masa kajmakowa
- herbatniki
- masa budyniowa
- herbatniki
- bita śmietana
- herbatniki 
Gotowe ciasto polewamy rozpuszczoną czekoladą w kąpieli wodnej.
Przed podaniem ciasto schłodzić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz