Szybkie, proste ciasto. Mimo pozorów nie jest wcale takie słodkie. Zachęcam do wypróbowania. ;)
6 jaja
1/2 szkl. kartoflanki
1/2 szkl maki pszennej
1/2 szkl cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki wody
1 łyżka oleju
Krem:
2 budynie śmietankowe/waniliowe
2 szkl. mleka
pół szklanki mleka
250g masła
3 żółtka
3 łyżki kakao
4 łyżki rumu ja użyłam Golden Rum
1 opakowanie bez około 100 - 150g
Polewa:
czekolada - rozpuścić w kąpieli wodnej
czekolada - rozpuścić w kąpieli wodnej
dodatkowo posiadałam pół puszki masy krówkowej.
Białka oddzielić od żółtek i je ubić na sztywną pianę, Dodawać stopniowo cukier cały czas miksując, dodać wodę- ubijać dalej, następnie dodawać po jednym żółtku - miksować do połączenia się piany z żółtkami. Dodać olej i przesianą, stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie.
Piec około 30 minut w 180*C. Pozostawić do ostygnięcia.Żółtka rozmieszać z cukrem. Dodajemy szklankę mleka i budynie. Wszystko dokładnie mieszamy.
Pozostałą szklankę mleka zagotowujemy i dodajemy mieszankę. Gotujemy budyń. Studzimy. Masło ucieramy na puch. Dodajemy zimny budyń po łyżce i ucieramy krem, aż do wykończenia budyniu, dodajemy rum i dokładnie mieszamy.
Wystudzony biszkopt przecinamy. Krem dzielimy na dwie części, Biszkopt wykładamy na blaszkę smarujemy połową kremu. Przykrywamy drugim blatem biszkopta i smarujemy pozostałym kremem. układamy bezy - jeśli są te większe trochę kruszymy w rękach. Posypujemy ciasto. Roztopioną i wystudzoną czekolada i krówką polewamy ciasto.
Ciasto chłodzimy.
Fajne ciacho
OdpowiedzUsuń