piątek, 10 lipca 2015

Sałatka ze szpinakiem

Sałatka ze szpinakiem w roli głównej z akompaniamentem sera pleśniowego,orzechów, gruszki, kiełek rzodkiewki i dressingiem z oleju lnianego z dodatkiem musztardy. Całość ze sobą idealnie współgra tworząc pyszną lekką sałatkę.Świetna propozycja na kolację czy obiad do pracy  ;)
Do sałatki wykorzystałam  olej lniany od firmy SemCo - za co bardzo dziękuję. Olej ten podbił moje kubki smakowe pod względem delikatnego smaku. SemCo jest firmą, która olej lniany( również inne) tłoczy na zimno. Całe bogactwo z ziaren wydobyte jest do oleju.  

Olej Lniany Wielkopolski - jest olejem produkowanym metodą na zimno z brązowego siemienia lnianego. Owego oleju nie wolno poddawać obróbce cieplnej. Stosowany na zimno zachowa wszystkie cenne bogactwo zawarte w nim, miedzy innymi witaminę E, która zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, co najważniejsze powoduje spadek poziomu cholesterolu we krwi. Jest to olej który zawiera wysoką zawartość kwasów tłuszczowych z grupy omega-3 i omega-6
Spożywanie jednej łyżki oleju dziennie powoduje zaspokojenie dziennego zapotrzebowania w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), które pomagają również w przemianie materii, zapobiegają chorobom serca, naczyń krwionośnych, a także działają przeciw zapalnie.
Zachęcam do  wypróbowania Oleju Lnianego Wielkopolskiego. Można go zakupić w internetowym sklepie SemCo lub osobiście w lokalnym sklepiku.


Składniki na 4 porcje :

opakowanie świeżego szpinaku  
opakowanie kiełków rzodkiewki
 1 gruszka
100g orzechów włoskich
100g sera pleśniowego

Dressing :
1 łyżka octu winnego
2 łyżki musztardy
1 łyżka miodu
szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie:

Szpinak umyć i osuszyć, rozdzielić na 4 porcje. Gruszkę umyć, pokroić w piórka i ułożyć na szpinaku dla każdej porcji. na rozgrzanej patelni uprażyć orzechy. Ser pleśniowy pokroić w kostkę  ułożyć na sałatce. Każdą porcję posypać prażonymi uprzednio orzechami. Wszystkie składniki dressingu zblendować do uzyskania gładkiej konsystencji - można wymieszać łyżką, 
Dressingiem polać sałatki. 

2 komentarze:

  1. jak z kaszą jaglaną to coś dla mnie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj to chyba chodziło o ten wpis http://garnkowefanaberie.blogspot.com/2015/07/oszukane-kotleciki-i-olej-ostropestowy.html?showComment=1437463096229#c3882026079146636072

      Pozdrawiam ;)

      Usuń