Sezon letni, a raczej sezon owocowy w pełni. Truskawki, porzeczki, czereśnie.. W sumie te trzy pozycje wykorzystałam do drożdżówek. Nigdy nie przepadałam za drożdżówkami, dlatego że lukier zawsze wysmarował całą buzię. Domowe drożdżówki smakują o niebo lepiej, niż te sklepowe i nawet lukier już nie przeszkadza. Są bardziej puszyste, ociekają słodyczą owoców.
Składniki
1kg maki
100g drożdży
1 szkl cukru
1,5 szkl. mleka
5 jajek + 1 jajko do smarowania
1 łyżka cukru wanilinowego
3/4 kostki masła
szczypta soli
Ponadto :
lukier - pół szklanki cukru pudru, 3 łyżki wody - wymieszać tak aby nie był za gęsty ani rzadki.
kruszonka - 1/3 kostki masła, 1/2 szkl. mąki, 1/2 szkl cukru - wszystko zagnieść jak na kruche ciasto. Jeśli jest zbyt klejące dodać więcej mąki i cukru.
owoce u mnie truskawki, czereśnie, porzeczki - umyć osączyć, wydrylować, pokroić na mniejsze kawałki. usunąć gałązki, liście.
Wykonanie :
Z mąki, mleka , cukru- zrobić rozczyn: ( pokruszone drożdże zasypać cukrem, wlać ciepłe, nie gorące i wymieszać z paroma łyżkami mąki tak, aby powstała konsystencja jogurtu), pozostawić do wyrośnięcia, przykryte ściereczką. Margarynę rozpuścić i odstawić do wystygnięcia.
W misce umieścić przesianą mąkę, cukier wanilinowy, jajka, tłuszcz, szczyptę soli i wyrośnięty rozczyn.
Dokładnie zarobić ciasto ręką - napowietrzając je,
Odstawić do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu formować spłaszczone kulki - wielkość zależy od nas.
Łyżką uformować dziurkę w środku. Posmarować roztrzepanym jajkiem, nakładać owoce, posypać kruszonką. Piec około 15-20 minut w 180*C. Wystudzić, polukrować.
Ale piękne te drożdżówki. Ja wybieram z czereśniami :)
OdpowiedzUsuńZapraszam, bo jeszcze zostały ! ;))
UsuńA ja za drożdżówkami przepadam!
OdpowiedzUsuńDrożdżowe z owocami i więcej do szczęścia mi nie trzeba :))
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/