czwartek, 28 maja 2015

Ciasto truskawkowe

Kochani, problem taki, że pozbawiono mnie internetu na czas nie określony, ale natura matką wynalazców. Internet chwilowo jest, więc dodaję przepis na pyszne, wiosenne ciasto truskawkowe.
Drugą moją radością jest małe kółeczko w rogu zdjęcia ! ;)


Składniki:
0,5 l kremówki
100g cukru pudru
0,5 kg truskawek
5 galaretek truskawkowych
-Biszkopt: tortownica 27cm
4 jajka
0,5 szkl cukru
1 szkl mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu

Przygotowanie:

Białka ubić z odrobiną soli, dodać stopniowo cukier następnie żółtka i ocet- ciągle mieszając. Drewnianą łyżką mieszać masę dodając przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
piec w 180*C na złoty kolor w tortownicy. Ostudzić.
2 galaretki truskawkowe rozpuścić w 250 ml ciepłej wody, kolejne dwie  rozpuścić tak jak na opakowaniu, odstawić do ostygnięcia.
Kremówkę ubić i dolewać po trochu  zimnej galaretki. 1 galaretkę rozpuścić w 250 ml wody i wylać na płaskie naczynie, po stężeniu pokroić  w kostkę . Kostki galaretki rozłożyć na biszkopcie i zalać bitą śmietaną.  Wstawić do lodówki. W tym czasie pokroić truskawki według uznania, ułożyć na bitej śmietanie i zalać tężejącą galaretką. Schłodzić.

1 komentarz:

  1. Truskawki pycha! Wreszcie rozpoczyna się sezon:)

    OdpowiedzUsuń