Kochani, problem taki, że pozbawiono mnie internetu na czas nie określony, ale natura matką wynalazców. Internet chwilowo jest, więc dodaję przepis na pyszne, wiosenne ciasto truskawkowe.
Drugą moją radością jest małe kółeczko w rogu zdjęcia ! ;)
Składniki:
0,5 l kremówki
100g cukru pudru
0,5 kg truskawek
5 galaretek truskawkowych
-Biszkopt: tortownica 27cm
4 jajka
0,5 szkl cukru
1 szkl mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu
Przygotowanie:
Białka ubić z odrobiną soli, dodać stopniowo cukier
następnie żółtka i ocet- ciągle mieszając. Drewnianą łyżką mieszać masę dodając
przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
piec w 180*C na złoty kolor w tortownicy. Ostudzić.
2 galaretki truskawkowe rozpuścić w 250 ml ciepłej wody, kolejne dwie rozpuścić tak jak na opakowaniu, odstawić do ostygnięcia.
Kremówkę ubić i dolewać po trochu zimnej galaretki. 1 galaretkę rozpuścić w 250 ml wody i wylać na płaskie naczynie, po stężeniu pokroić w kostkę . Kostki galaretki rozłożyć na biszkopcie i zalać bitą śmietaną. Wstawić do lodówki. W tym czasie pokroić truskawki według uznania, ułożyć na bitej śmietanie i zalać tężejącą galaretką. Schłodzić.
piec w 180*C na złoty kolor w tortownicy. Ostudzić.
2 galaretki truskawkowe rozpuścić w 250 ml ciepłej wody, kolejne dwie rozpuścić tak jak na opakowaniu, odstawić do ostygnięcia.
Kremówkę ubić i dolewać po trochu zimnej galaretki. 1 galaretkę rozpuścić w 250 ml wody i wylać na płaskie naczynie, po stężeniu pokroić w kostkę . Kostki galaretki rozłożyć na biszkopcie i zalać bitą śmietaną. Wstawić do lodówki. W tym czasie pokroić truskawki według uznania, ułożyć na bitej śmietanie i zalać tężejącą galaretką. Schłodzić.
Truskawki pycha! Wreszcie rozpoczyna się sezon:)
OdpowiedzUsuń