Współpraca

wtorek, 28 kwietnia 2015

Makaron ze szpinakiem

Jeśli uwielbiasz makaron, jeśli uwielbiasz kurczaka, z chęcią zjadasz szpinak.. - ten przepis właśnie czeka na Ciebie !
Połączenie tych 3 składników pasuje do siebie idealnie. Poste w wykonaniu w dodatku lekkie, sycące i smakuje wszystkim, pod warunkiem ze lubicie szpinak ! ;)

Składniki:
makaron np świderki
200g piersi z kurczaka
100ml śmietanki 30% - można użyć więcej
paczka rozdrobnionego mrożonego szpinaku
1/2 cebuli
3 ząbki czosnku
sól,
olej
+ starty żółty ser

Przygotowanie:

Szpinak należy rozmrozić. Makaron ugotować w osolonej wodzie, zahartować i odcedzić.
Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, podsmażyć delikatnie by kurczak nie był surowy.
W garnku umieścić pokrojoną cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek i na niewielkiej ilości tłuszczu zrumienić. Jeśli cebula i czosnek będą zrumienione połączyć ze szpinakiem podgrzewać do odparowania płynu. Dodać śmietankę i podgrzewać do zredukowania. Doprawić solą.
Podawać na makaronie. Można również posypać startym serem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz