Współpraca

niedziela, 8 lutego 2015

Pudding ryżowy

Pyszny na ciepło lub zimno, dość uniwersalny, bo dobrze smakuje z wszystkimi owocami.
Osobiście przestawiłam się ostatnio na jagody. Sos delikatny z nutka alkoholu.


Składniki: 
0,5l mleka
3 łyżeczki cukru wanilinowego
4 łyżki cukru
1 woreczek  białego ryżu

Sos :
poł szklanki jagód ( lub innych owoców)
2 łyżeczki czystego alkoholu
1/3 szkl wody
2 łyżki cukru
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej


Przygotowanie :
Ryż wsypać do garnka z grubym dnem by się nie przypalał, zalać wodą i zagotować, odcedzić.
Odcedzony ryż zalać mlekiem, dodać cukier  i gotować od czasu do czasu mieszając, do powstania kremowej konsystencji, aż ryż będzie miękki.
Ryż przelać do szklanek/ miseczek.
Wodę z cukrem zagotować, wsypać jagody i dalej gotować doprowadzając do wrzenia, Dodać alkohol. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z odrobina wody do powstania płynnej konsystencji.
Mąkę połączyć z sosem, zagotować. Jeszcze ciepły sos wlać na chłodny ryż. Deser schłodzić lub smakować go na ciepło.


2 komentarze:

  1. troszkę smakiem przypomina mi smak z dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiedziałabym nawet, że zamiennik serka "czaruś" :)

      Usuń