Współpraca

wtorek, 23 grudnia 2014

Spaghetti carbonara

Składniki :
100g makaronu spaghetti
100ml śmietany 30%
30g wędzonego boczku
mała cebula 
1 żółtko 
sól pieprz


parmezan

Przygotowanie :
Ugotować makaron al dente, zahartować i odcedzić.Cebule obrać. Boczek wraz z cebulą pokroić w kostkę i podsmażyć. Wlać połowę śmietany i podgrzewać, aby sos się zredukował. Do pozostałej śmietany dodajemy żółtko, mieszamy i wlewamy na patelnie*. Doprawić do smaku.Sos połączyć z makaronem. I przez chwilę podgrzewać. Przed podaniem zetrzeć trochę sera.


* Podczas gotowania sosu z żółtkiem nie można go doprowadzić do wrzenia, ponieważ sos może się zwarzyć.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz