Bułeczki maślane z rodzynkami, w sam raz słodkie i miękkie..
Idealne na śniadanie.
Składniki (na 26 małych bułeczek) :
150 g masła
500 ml mleka
20 g suchych drożdży/ 40 g świeżych
1/2 łyżeczki soli
100-150 g cukru
1 kg mąki pszennej
200 g rodzynek
1 jajko do smarowania
Przygotowanie:
Tłuszcz roztopić w garnku dodać mleko i podgrzać, trochę płynu
odlać do oddzielnego naczynia i rozpuścić w nim drożdże. Rozpuszczone drożdże
wymieszać z solą, cukrem, częścią mleka z którego odlewaliśmy do rozpuszczenia
i 3/4 mąki. Wyrobić ciasto, dodać resztę mąki. Ciasto jest dobrze wyrobione,
gdy łatwo odchodzi od ścianek naczynia. Zostawić do wyrośnięcia by podwoiło
swoja objętość. Wyrobić jeszcze
raz, dodać rodzynki i wymieszać.
Formować kuleczki dowolnej wielkości. Ułożyć na blaszce, odstawić
do lekkiego podrośnięcia. Gdy podrosną posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec
około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni C
Oj smaka załapałam na takie domowe bułeczki ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam :)
OdpowiedzUsuń