Współpraca

poniedziałek, 22 grudnia 2014

Bułeczki maślane

Bułeczki maślane z rodzynkami, w sam raz słodkie i miękkie..
 Idealne na śniadanie.



Składniki (na 26 małych bułeczek) :
150 g masła
500 ml mleka
20 g suchych drożdży/ 40 g świeżych
1/2 łyżeczki soli
100-150 g cukru
1 kg mąki pszennej
200 g rodzynek
1 jajko do smarowania

Przygotowanie:

Tłuszcz roztopić w garnku dodać mleko i podgrzać, trochę płynu odlać do oddzielnego naczynia i rozpuścić w nim drożdże. Rozpuszczone drożdże wymieszać z solą, cukrem, częścią mleka z którego odlewaliśmy do rozpuszczenia i 3/4 mąki. Wyrobić ciasto, dodać resztę mąki. Ciasto jest dobrze wyrobione, gdy łatwo odchodzi od ścianek naczynia. Zostawić do wyrośnięcia by podwoiło swoja objętość. Wyrobić jeszcze
raz, dodać rodzynki i wymieszać.
Formować kuleczki dowolnej wielkości. Ułożyć na blaszce, odstawić do lekkiego podrośnięcia. Gdy podrosną posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni  C


2 komentarze: