sobota, 3 czerwca 2017

Pasta z ciecierzycy

 Dla miłośników ciecierzycy proponuję pastę. Fantastyczna do chleba, tostów.
Ciecierzyca jest bogata w białko, potas i kwas foliowy.
Cieciorka ma to do siebie, że również obniża poziom złego cholesterolu jak i ciśnienie krwi.

Do pasty dodałam również olej rzepakowy tłoczony na zimno, który jest bogaty w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, ponadto zawiera witaminę A, E, K.
Olej rzepakowy również wpływa na zły cholesterol, używając takiego oleju wspomagamy w wydalaniu złego cholesterolu (LDL)

Nic nie pozostaje jak brać się za przygotowanie takiej bombowej pasty !

Składniki :
1 szkl ciecierzycy
1 czerwona papryka
1 mała cebula
1 szklanka włoszczyzny w paski
3 ząbki czosnku
3 łyżki oleju rzepakowego np SemCo
liść laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
sól, pieprz

Przygotowanie :
Ciecierzycę moczyć w 2 szkl wody - najlepiej całą noc ( co najmniej na 8h )
Następnie ciecierzycę wypłukać zimną wodą. Zalać zimną wodą i gotować. Ciecierzycę gotować około 60 minut. Podczas gotowania posolić. Gotować do miękkości.
W tym czasie wyczyścić paprykę, cebulę i czosnek pokroić w kostkę.  Wszystkie warzywa podsmażyć na łyżce oleju rzepakowego. Podsmażone warzywa zalać szklanką wody, dodać ziele, i liść laurowy. Wszystko dusić na małym ogniu do miękkości. Ugotowaną cieciorkę połączyć z warzywami. Dusić do odparowania wody - następnie zblendować i doprawić do smaku. Wystudzić. Najlepiej smakuje na grzankach.


2 komentarze:

  1. jak skończę jeść pastę z tofu, zabieram się za zrobienie Twojej!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że przypadnie do gustu :) Czekam na efekt ! ;)

      Usuń