Ostatnio stawiam na banany. Wiecie, że banan ma dużo wartości odżywczych m. in. witaminę C, potas, błonnik? Zauważyliście również, że daje poczucie sytości? Ponadto skrobia, która jest zawarta w lekko niedojrzałych bananach tworzy wyścielenie ścian żołądka dzięki temu chroni ją przed sokiem żołądkowym. Niestety jednak musimy pamiętać że banan zawiera dużo cukrów i spory indeks glikemiczny.
Skoro mowa o bananie to i musiało powstać ciasto bananowe. Najlepsze jest w tym wszystkim to, że sposób przygotowania jest dość banalny. Nie potrzebny mikser, wystarczy ręka, chęci, miska i łopatka ! tylko tyle, mało prawda? Za to zapach roznoszący się po kuchni w czasie wypieku jest obłędny ;) .
Składniki :
2 jajka
4 banany
200g rodzynek
150g masła/margaryny
1/2 szkl cukru
około 1,5 szkl mąki pszennej
1 płaska łyżeczka sody
kilka kropel ekstraktu waniliowego
1/4 szkl. kawy rozpuszczalnej z 2 łyżeczek
+ opcjonalnie:
bułka tarta
tłuszcz
Przygotowanie :
Masło rozpuścić i odstawić do ostygnięcia, w tym czasie namoczyć rodzynki i odsączyć. Banany rozgnieść widelcem, Jajko rozmącić. Kawę ostudzić. Wszystkie składniki umieścić w jednej misce wraz z ostudzonym masłem i kawą. Dobrze wymieszać,
Formę ( u mnie forma na babkę) wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą do oblepienia boków.Wymieszane ciasto wlać do formy. Piec około 60 minut w 160stC.
Skoro mowa o bananie to i musiało powstać ciasto bananowe. Najlepsze jest w tym wszystkim to, że sposób przygotowania jest dość banalny. Nie potrzebny mikser, wystarczy ręka, chęci, miska i łopatka ! tylko tyle, mało prawda? Za to zapach roznoszący się po kuchni w czasie wypieku jest obłędny ;) .
Składniki :
2 jajka
4 banany
200g rodzynek
150g masła/margaryny
1/2 szkl cukru
około 1,5 szkl mąki pszennej
1 płaska łyżeczka sody
kilka kropel ekstraktu waniliowego
1/4 szkl. kawy rozpuszczalnej z 2 łyżeczek
+ opcjonalnie:
bułka tarta
tłuszcz
Przygotowanie :
Masło rozpuścić i odstawić do ostygnięcia, w tym czasie namoczyć rodzynki i odsączyć. Banany rozgnieść widelcem, Jajko rozmącić. Kawę ostudzić. Wszystkie składniki umieścić w jednej misce wraz z ostudzonym masłem i kawą. Dobrze wymieszać,
Formę ( u mnie forma na babkę) wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą do oblepienia boków.Wymieszane ciasto wlać do formy. Piec około 60 minut w 160stC.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz