środa, 25 marca 2015

Ciasto bananowe

Ostatnio stawiam na banany. Wiecie, że banan ma dużo wartości odżywczych m. in. witaminę C, potas, błonnik? Zauważyliście również, że daje poczucie sytości? Ponadto skrobia, która jest zawarta w  lekko niedojrzałych bananach tworzy wyścielenie ścian żołądka dzięki temu chroni ją przed sokiem żołądkowym. Niestety jednak musimy pamiętać że banan zawiera dużo cukrów i spory indeks glikemiczny.

Skoro mowa o bananie to i musiało powstać ciasto bananowe. Najlepsze jest w tym wszystkim to, że sposób przygotowania jest dość banalny. Nie potrzebny mikser, wystarczy ręka, chęci, miska i łopatka ! tylko tyle, mało prawda? Za to zapach roznoszący się po kuchni w czasie wypieku jest obłędny ;) .



Składniki :
2 jajka
4 banany
200g rodzynek
150g masła/margaryny
1/2 szkl cukru
około 1,5 szkl mąki pszennej
1 płaska łyżeczka sody
kilka kropel ekstraktu waniliowego
1/4 szkl. kawy rozpuszczalnej z 2 łyżeczek

+ opcjonalnie:
bułka tarta
tłuszcz

Przygotowanie :
Masło rozpuścić i odstawić do ostygnięcia, w tym czasie namoczyć rodzynki i odsączyć. Banany rozgnieść widelcem, Jajko rozmącić. Kawę ostudzić. Wszystkie składniki umieścić w jednej misce wraz z ostudzonym masłem  i kawą. Dobrze wymieszać,
Formę ( u mnie forma na babkę) wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą do oblepienia boków.Wymieszane ciasto wlać do formy. Piec około 60 minut w 160stC.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz