środa, 28 stycznia 2015

Corn dogi

Corn dog ? Co to jest?
całkiem przypadkiem spotkałam się z takim przepisem.. Jest to najzwyklejsza parówka w cieście z mąki kukurydzianej.. Oczywiście.. nowe.. szybkie coś innego - trzeba zrobić !
Dietetyczne to to wcale nie jest..
Smak też nie zachwycił spodziewałam się czegoś wykwintnego(?!) parówki wykwintne? niee, raczej jest to coś szybkiego do zapełnienia stołu, "zapchania" przejściowego głodu, czyli po prostu dobre na przekąskę  na  imprezę w gronie znajomych.
Zadziwił mnie fakt, że po wykonaniu jednego szybkiego zdjęcia, odłożeniu aparatu na swoje miejsce, corn dogów już nie było ;o
Po wyjęciu z oleju bardzo chrupiące.

" Corn dog jest także daniem posiadającym swoje święto. Międzynarodowy Corn Dog Day jest świętowany meczem koszykówki, corn dogami, tater tots i amerykańskim piwem " - takie nic, a jednak ma swoje święto.


Składniki : 
1/2 szkl mąki kukurydzianej
1/2 szkl mąki tortowej
2 łyżki musztardy
1 jajko
sól, pieprz
łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szkl mleka
6 parówek
olej do głębokiego smażenia

+ patyczki

Przygotowanie :
 Maki, proszek do pieczenia sól,pieprz, musztardę mleko, jajko wymieszać by powstała gęsta masa.
Ciasto przelać do wysokiej szklanki.
Parówki przeciąć na pół, nadziać na patyczek i maczać w cieście tak aby cala parowka była obtoczona masą.
Na rozgrzanym oleju smażyć parówki na złoty kolor.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz