sobota, 27 grudnia 2014

Ryba w ananasie

Ryba z ketchupem? nigdy bym nie wpadła na takie połączanie ryby, ale sos słodko-kwaśny idealnie pasuje. Od paru lat ta ryba gości na naszym świątecznym stole. Potrawa dobra nawet na sylwestrową noc.


Składniki :
1 puszka ananasów
4 cebule
½ szkl. Oleju
1 l ketchupu międzychodzkiego
1,5kg pangi bądź innego filetu rybnego
  • Panierka ;

4 jajka
3 szkl bułki tartej
½ szkl mąki
Majeranek
Sol, pieprz
Czosnek granulowany,
½ szkl. oleju

Przygotowanie :
Rybę rozmrozić przyprawić majerankiem, sola pieprzem, olejem, pokrojoną w piórka cebulą. Zostawić na całą noc.

Przyprawiona rybę panierować (bez cebuli która była przyprawiona ryba) kolejno w jajku i bułce tartej wymieszanej z mąką. Usmażoną rybę przekładać do naczynia. 3 cebule pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać pokrojonego w kostkę ananasa. Podsmażyć, dodać sok z puszki i ketchup. Wszystko przegotować i zalać ryby.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz