Wypełnienie czasu wolnego gotowaniem. W efekcie mojej pracy postanowiłam stworzyć bloga. Myślę, że każdy znajdzie coś dla siebie.
Kolorowe ciasto, pracochłonne, ale w efekcie bardzo pyszne połączenie truskawek z warstwą cappuccino
I warstwa :
Truskawki zblendować. Podgrzać i wsypać galaretki.Dosłodzić jeśli truskawki są kwaśne.
Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody. Odstawić do lekkiego stężenia.
Wymieszać z serkami. Masę wylać na warstwę truskawkową, która jest dość zimna. Schłodzić w lodówce.
III warstwa :
Zagotować mleko i rozpuścić w nim cappuccino.Gdy ostygnie wstawić do lodówki (powinno być bardzo zimne). Następnie dodać śnieżki i ubić na sztywno. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody.
Udekorować według własnego upodobania ;)
Kolorowe ciasto, pracochłonne, ale w efekcie bardzo pyszne połączenie truskawek z warstwą cappuccino
Biszkopt :
5 jaj
1/2 szkl. cukru
1/2 szkl. mąki tortowej
1/2 szkl. maki ziemniaczanej
2 łyżki oleju
2 łyżki wody
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
I warstwa truskawkowa;
1/2 kg truskawek
3 galaretki truskawkowe
2-3 łyżki cukru
II warstwa serowa ;
1 kg sera homogenizowanego waniliowego
5 jaj
1/2 szkl. cukru
1/2 szkl. mąki tortowej
1/2 szkl. maki ziemniaczanej
2 łyżki oleju
2 łyżki wody
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
I warstwa truskawkowa;
1/2 kg truskawek
3 galaretki truskawkowe
2-3 łyżki cukru
II warstwa serowa ;
1 kg sera homogenizowanego waniliowego
2 galaretki o
dowolnym smaku
III warstwa cappuccino ;
2 szkl. cappuccino
3 śnieżki ( jeśli chcemy więcej masy kawowej dodajemy więcej śnieżek)
1 łyżka żelatyny
2 szkl. mleka
III warstwa cappuccino ;
2 szkl. cappuccino
3 śnieżki ( jeśli chcemy więcej masy kawowej dodajemy więcej śnieżek)
1 łyżka żelatyny
2 szkl. mleka
Biszkopt :
Rozdzielamy jajka na żółtko i białko. Białka ubijamy na sztywną pianę z
szczyptą soli by lepiej się ubiło, do sztywnej piany dodajemy po
trochu cukru, cały czas miksując. Następnie dodajemy po 1 żółtku
dobrze rozprowadzając każde. Nadal miksując dodajemy olej i wodę miksując
chwilę do połączenia się płynów.
Mąki przesiewamy przez sitko mieszając delikatnie drewnianą łyżką. Gdy
mąka będzie dobrze wymieszana
wylewamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem. Pieczemy ok 20-30 min w
180 stopniach C na złoty kolor.
I warstwa :
Truskawki zblendować. Podgrzać i wsypać galaretki.Dosłodzić jeśli truskawki są kwaśne.
Lekko zagotować. Dokładnie wymieszać galaretki. Masę ostudzić.
Wylać na upieczony biszkopt.
Schłodzić w lodówce.
!! Masa musi być ostudzona i gęsta by nie wsiąkła w biszkopt.
II warstwa :
Schłodzić w lodówce.
!! Masa musi być ostudzona i gęsta by nie wsiąkła w biszkopt.
II warstwa :
Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody. Odstawić do lekkiego stężenia.
Wymieszać z serkami. Masę wylać na warstwę truskawkową, która jest dość zimna. Schłodzić w lodówce.
III warstwa :
Zagotować mleko i rozpuścić w nim cappuccino.Gdy ostygnie wstawić do lodówki (powinno być bardzo zimne). Następnie dodać śnieżki i ubić na sztywno. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody.
Ostudzić i dodać do masy. Masę wyłożyć na warstwę serową.Wstawić do
lodówki do stężenia.
Udekorować według własnego upodobania ;)
Mmm, cudnie wygląda :) Robiłam kiedyś coś podobnego - niby trochę dziwne zestawienie smaków, ale smakuje naprawdę dobrze :)
OdpowiedzUsuńPowodzenia :)
Dziękuję, mam nadzieję, że będę brnęła uparcie w prowadzenie tego bloga :)
UsuńCiasto wygląda bardzo ciekawie. Musiało być pyszne.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie