Mimo, że sezon dyniowy już przemija mam dla was pyszny deser. Aksamitny w środku polany słonym sosem karmelowym idealnie współgra. Zamiast białego cukru dałam Cukier Trzcinowy Dry Demerara Diamant.
Składniki :
600g miąższu z dyni
200 ml śmietanki 30%
100 ml mleka
1/2 szkl Cukru Trzcinowego Dry Demerara Diamant
1 szkl mąki
szczypta soli
2 łyżeczki cukru wanilinowego
4 jajka
Karmel :
50g cukru Cukru Trzcinowego Dry Demerara Diamant
50g cukru Cukru Trzcinowego Dry Demerara Diamant
100 ml śmietanki 30%
odrobina soli
Przygotowanie :
Dynie kroimy na mniejsze kawałki, układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku do miękkości w 180 stopniach. Miąższ oddzielamy od skórki i blendujemy na gładką masę.
Jajka ubijamy z cukrem, ciągle mieszając dodajemy miąższ z dyni, śmietankę, mleko. Mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy do połączenia się składników.
Mąki można dodać troszkę więcej- ja dodałam więcej mąki by masa miała konsystencję jogurtu.
Wszystko zależy od ilości wody znajdującej się w miąższu dyni.
Przelewamy do formy wysmarowanej tłuszczem. Ja podzieliłam masę na kokilki i tortownicę.
Pieczemy około 30-40 minut, w 180 stopniach. Najlepiej sprawdzać patyczkiem czy ciasto jest suche.
Karmel:
Cukier rozsypujemy równomiernie na patelni. Gdy się rozpuści i nabierze ciemno, bursztynowy kolor ( w tym czasie nie mieszamy ! ) dodajemy odrobinę śmietanki i mieszamy do połączenia. Gdy składniki się połączą dodajemy resztę śmietanki i gotujemy jeszcze około 2 minut. Zdejmujemy z ognia i dodajemy sól - tu już kwestia waszego smaku czy lubicie mocno słony karmel czy delikatnie słony.
Po wystygnięciu karmel zastyga, wystarczy ponownie delikatnie podgrzać.
Ostudzony pudding kroimy i polewamy sosem karmelowym.
Dynie kroimy na mniejsze kawałki, układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku do miękkości w 180 stopniach. Miąższ oddzielamy od skórki i blendujemy na gładką masę.
Jajka ubijamy z cukrem, ciągle mieszając dodajemy miąższ z dyni, śmietankę, mleko. Mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy do połączenia się składników.
Mąki można dodać troszkę więcej- ja dodałam więcej mąki by masa miała konsystencję jogurtu.
Wszystko zależy od ilości wody znajdującej się w miąższu dyni.
Przelewamy do formy wysmarowanej tłuszczem. Ja podzieliłam masę na kokilki i tortownicę.
Pieczemy około 30-40 minut, w 180 stopniach. Najlepiej sprawdzać patyczkiem czy ciasto jest suche.
Karmel:
Cukier rozsypujemy równomiernie na patelni. Gdy się rozpuści i nabierze ciemno, bursztynowy kolor ( w tym czasie nie mieszamy ! ) dodajemy odrobinę śmietanki i mieszamy do połączenia. Gdy składniki się połączą dodajemy resztę śmietanki i gotujemy jeszcze około 2 minut. Zdejmujemy z ognia i dodajemy sól - tu już kwestia waszego smaku czy lubicie mocno słony karmel czy delikatnie słony.
Po wystygnięciu karmel zastyga, wystarczy ponownie delikatnie podgrzać.
Ostudzony pudding kroimy i polewamy sosem karmelowym.
#cukiertrzcinowy #syroptrzcinowy #diamant
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz