Współpraca

piątek, 19 maja 2017

Letnia czerwona sałatka

Letnia sałatka to idealna propozycja na romantyczną kolację czy nawet wspólne grillowanie ze znajomymi.
Składniki podane na dużą porcję. Dostosować według swoich potrzeb




Składniki :
2 sałaty lodowe
2 owoce granatu
3 pomidory
puszka kukurydzy
1 papryka czerowna
2 opakowania sera pleśniowego
1/2 cebuli czerwonej

Sos winegret :
2 pęczki pietruszki
4 ząbki czosnku
łyżka miodu
2-3 lyżki ostu winnego
3 szklanki oleju lnianego np. SemCo
płaska łyżeczka soli


Przygotowanie:
Sałatę lodową rwiemy na drobne kawałki, pomidora kroimy półksiężyce, cebulę obieramy i kroimy w krążki, Ser pleśniowy rozdrabniamy palcami na mniejsze kawałki( lub kroimy w kostkę)
Owoce granatu dłubiemy i wsypujemy do reszty sałatki. Paprykę kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa wraz z odsączoną kukurydzą mieszamy.
Sałatkę można podać jedno porcjowo jak na zdj, lub w dużej ozdobnej misce wymieszane wszystko razem.

Sos :

Łodyżki pietruszki odcinamy, resztę  wkładamy do litrowego słoika, następnie dodajemy czosnek, łyżkę miodu, ocet winny, sól i olej.
Wszystko blendujemy na jednolitą masę. Doprawiamy do smaku- sos w smaku musi być wyrazisty.
Jesli zostanie nam winegretu możemy spokojnie zostawić go w lodówce.


1 komentarz: