Letnia sałatka to idealna propozycja na romantyczną kolację czy nawet wspólne grillowanie ze znajomymi.
Składniki podane na dużą porcję. Dostosować według swoich potrzeb
Składniki :
2 sałaty lodowe
2 owoce granatu
3 pomidory
puszka kukurydzy
1 papryka czerowna
2 opakowania sera pleśniowego
1/2 cebuli czerwonej
Sos winegret :
2 pęczki pietruszki
4 ząbki czosnku
łyżka miodu
2-3 lyżki ostu winnego
3 szklanki oleju lnianego np. SemCo
płaska łyżeczka soli
Przygotowanie:
Sałatę lodową rwiemy na drobne kawałki, pomidora kroimy półksiężyce, cebulę obieramy i kroimy w krążki, Ser pleśniowy rozdrabniamy palcami na mniejsze kawałki( lub kroimy w kostkę)
Owoce granatu dłubiemy i wsypujemy do reszty sałatki. Paprykę kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa wraz z odsączoną kukurydzą mieszamy.
Sałatkę można podać jedno porcjowo jak na zdj, lub w dużej ozdobnej misce wymieszane wszystko razem.
Sos :
Łodyżki pietruszki odcinamy, resztę wkładamy do litrowego słoika, następnie dodajemy czosnek, łyżkę miodu, ocet winny, sól i olej.
Wszystko blendujemy na jednolitą masę. Doprawiamy do smaku- sos w smaku musi być wyrazisty.
Jesli zostanie nam winegretu możemy spokojnie zostawić go w lodówce.
Składniki podane na dużą porcję. Dostosować według swoich potrzeb
Składniki :
2 sałaty lodowe
2 owoce granatu
3 pomidory
puszka kukurydzy
1 papryka czerowna
2 opakowania sera pleśniowego
1/2 cebuli czerwonej
Sos winegret :
2 pęczki pietruszki
4 ząbki czosnku
łyżka miodu
2-3 lyżki ostu winnego
3 szklanki oleju lnianego np. SemCo
płaska łyżeczka soli
Sałatę lodową rwiemy na drobne kawałki, pomidora kroimy półksiężyce, cebulę obieramy i kroimy w krążki, Ser pleśniowy rozdrabniamy palcami na mniejsze kawałki( lub kroimy w kostkę)
Owoce granatu dłubiemy i wsypujemy do reszty sałatki. Paprykę kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa wraz z odsączoną kukurydzą mieszamy.
Sałatkę można podać jedno porcjowo jak na zdj, lub w dużej ozdobnej misce wymieszane wszystko razem.
Sos :
Łodyżki pietruszki odcinamy, resztę wkładamy do litrowego słoika, następnie dodajemy czosnek, łyżkę miodu, ocet winny, sól i olej.
Wszystko blendujemy na jednolitą masę. Doprawiamy do smaku- sos w smaku musi być wyrazisty.
Jesli zostanie nam winegretu możemy spokojnie zostawić go w lodówce.
Pyszna, lekka, idealna kolacyjka :)
OdpowiedzUsuń