Współpraca

wtorek, 30 grudnia 2014

Snicers, orzechowiec

Snikers, orzechowiec - jak kto woli. Jak to ja.. lubię ułatwiać sobie życie albo i nawet utrudniać.
Skoro jesień obrodziła w orzechy, a święta również kojarzą mi się z orzechami. Znalazłam w szafce przepis na snikersa.. Przeglądając również blogi natknęłam się na orzechowca u Kuchnia w zieleni .
Tak więc w dwóch przepisów zrobił się jeden, mój.
Piekąc wcześniej blat biszkoptowy. wykorzystałam go w snikersie/ orzechowcu.
Opis ciasta może przerażać, jest trochę pracy, ale tylko dlatego że osobiście ją sobie utrudniłam.
W opisie są wskazówki jak zrobić ciasto szybciej.


Składniki :
  • Ciasto:
600g mąki pszennej
200 g margaryny
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szkl. cukru
5 łyżek miodu
2 jajka
2 żółtka

  • *** Biszkopt (proporcje zmniejszając o połowę, ciasto będzie cieńsze)
8 jaj
1 szkl. kartoflanki
1 szkl maki pszennej
3/4 szkl cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek wody
2 łyżki oleju
  • Masa orzechowa :
400g orzechów
150g masła
3 łyżki miodu
4 łyżki cukru

  • Dodatkowo :

4 opakowań budyniu śmietankowego

1,5 l mleka
2 puszki masy kajmakowej ( u mnie o smaku orzechowym)

Przygotowanie :

Ciasto : składniki zagnieść na gładkie ciasto, podsypywać mąka jeśli jest zbyt klejące, podzielić na 2 części ( lub na 3,  wtedy trzecią warstwą można zastąpić biszkopt.)
Każdą część rozwałkować, wyłożyć blachę,Na jedną część wyłożyć przygotowane wcześniej orzechy. Piec około 10-15 minut w 180*C.

Biszkopt : tak jak pisałam wyżej, można go zastąpić kruchym ciastem . Ja postawiłam na biszkopt, ponieważ po przecięciu go wykorzystałam blat do 2 ciasta.

Białka oddzielić od żółtek i je ubić na sztywną pianę, Dodawać stopniowo cukier cały czas miksując, dodać wodę- ubijać dalej, następnie dodawać po jednym żółtku - miksować do połączenia się piany  z żółtkami. Dodać olej i przesianą, stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie.
Piec około 30 minut w 180*C.

Gdy biszkopt  wystygnie przeciąć go na 2 części.

Orzechy: orzechy rozdrobnić. przełożyć do rondelka wraz z masłem , miodem i cukrem. Całość przesmażać, aż składniki się rozpuszczą, a orzechy będą brązowe.
Masę orzechową przekładamy na surowe ciasto dociskając lekko łyżką. Pieczemy  tak samo jak poprzednie blaty ciasta.

Budyń: budyń ugotować tak jak na opakowaniu. zmieniając proporcje mleka na 1,5 litra. Gorącą masę przelewamy na przyszykowane wcześniej ciasto na blasze.
Masa kajmakowa : wcześniej można ją zanurzyć w kąpieli wodnej by łatwiej się rozsmarowywała

Ułożenie ciasta:
Blat ciasta -> gorący budyń -> biszkopt/ blat kruchego ciasta -> masa kajmakowa -> blat z orzechami






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz